Правителството одобри българската позиция за заседанието на Европейския съвет, което ще се проведе на 9 и 10 март в Брюксел, съобщиха от правителствената информационна служба.

 

Страната ни ще бъде представлявана от президента Радев.

 

В дискусията за избор на председател на Европейския съвет за периода 1 юни 2017 г. – 30 ноември 2019 г. България ще даде висока оценка на досегашния председател Доналд Туск.

 

Позицията ни е, че в условията на безпрецедентния брой кризи, пред които е изправен ЕС днес, той изпълнява успешно важната функция да бъде пазител на единството на Съюза и на неговите основополагащи принципи.

 

Това са мотиви, с които България ще подкрепи Доналд Туск за втори мандат начело на Европейския съвет.

 

Това съобщиха от правителствената информационна служба.

 

По темата „Работни места, растеж и конкурентоспособност“ се очаква Европейският съвет да потвърди мерките, необходими за по-нататъшно насърчаване на инвестициите, икономическия растеж и заетостта, с цел гарантиране на устойчивост на положителните икономически тенденции в европейските икономики.

 

България ще подчертае значението на тези мерки както за устойчивостта на европейския социален модел, така и за повишаването на релевантността на ЕС за европейските граждани.
В частта „Миграция“ ще бъде направена оценка на изпълнението на насоките, дадени на неформалната среща на държавните и правителствени ръководители в Малта на 3 февруари.

 

Очаква се Европейският съвет да насърчи усилията за бързо прилагане на всички аспекти на всеобхватната миграционна политика на ЕС.

 

Позицията на България е, че осигуряването на пълен контрол върху външните граници е от първостепенно значение и следва да бъде постоянен водещ приоритет на ЕС, изискващ солидарна подкрепа за държавите-членки на предна линия.
В частта „Външни отношения“ приоритетно ще бъде обсъдена ситуацията в Западните Балкани.

 

България ще потвърди изразяваната и до момента позиция за подкрепа на политиката на разширяване на ЕС към всички страни от Западните Балкани, но ще подчертае, че напредъкът на всяка страна следва да се основава на индивидуалните й постижения по изпълнението на необходимите критерии.
В рамките на Европейския съвет ще се проведе и Среща на държавните и правителствени ръководители във формат ЕС-27, чиято основна тема е подготовката на Римската декларация за бъдещето на ЕС.

 

България е за запазване единството и целостта на Съюза, които да не се нарушават чрез диференциране на целите на интеграцията или преминаване към някакъв вид „многоизмерна Европа“/„Европа на скорости“.

 

На тенденциите за фрагментиране на Съюза следва да се противодейства чрез преодоляване на различията и постигане на съгласие по общите цели.
Правителството одобри и резултатите от участието на България в редовното заседание на Съвета по образование, младеж, култура и спорт на ЕС, във формат „Образование“, което се проведе на 17 февруари 2017 г. в Брюксел.

 

На него бяха приети заключения на Съвета относно инвестициите в младежта на Европа със специален акцент върху Европейския корпус за солидарност, както и за приобщаване в условията на многообразие, с цел постигане на висококачествено образование за всички.

 

По точката за дебат беше обсъдена темата „Приносът на образованието и обучението за социалното сближаване и утвърждаването на общите европейски ценности в контекста на Европейския семестър през 2017 г.“.
На 21 февруари в Брюксел се проведе заседание на Съвета на ЕС по икономически и финансови въпроси (ЕКОФИН).

 

Постигнато беше политическо споразумение за общ подход по компромисното предложение на председателството за директивата срещу практиките за избягване на данъци, които пряко засягат функционирането на вътрешния пазар, по отношение на несъответствията при хибридни образувания и инструменти, включващи трети държави.

 

Съветът се запозна с актуалното състояние на досието „Критерии и процеси, водещи до създаването на списък на ЕС с юрисдикциите, неоказващи съдействие за данъчни цели“.

 

Министрите на финансите одобриха проекта на препоръки на Съвета за освобождаване на ЕК от отговорност във връзка с изпълнението на бюджета за 2015 година.

 

Приети бяха заключения за насоките за бюджета на ЕС за 2018 г., които ще служат като основа за ЕК при подготовката на проекта на бюджет на ЕС за 2018 година.

 

Припомняме следното от 31 януари 2017 г.:

 

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск определи като «притеснителни“ твърденията на администрацията на американския президент Доналд Тръмп, посочвайки, че новата позиция на Вашингтон е сред заплахите срещу ЕС, заедно с Китай, Русия и радикалния ислям.

В писмо до европейските лидери преди срещата на върха в Малта на 3 февруари Туск посочи също, че ЕС трябва да предприеме «огромни стъпки», за да остане цял и трябва да се възползва от изолационизма на САЩ, за да стимулира търговията с други държави.

Бившият полски премиер казва, че след британския референдум за напускане на ЕС, общността на 28-те страни членки е изправена пред три заплахи, които поставят ЕС в по-трудна ситуация от всякога.

«Днес ние сме изправени пред три заплахи, които преди не съществуваха, или по не в такъв мащаб. Първата заплаха – външна, е свързана с новата геополитическа ситуация в света и около Европа“, казва той в своето писмо.

«Все повече, нека кажем, настъпателен Китай – особено в моретата; руската политика на агресия спрямо Украйна и нейните съседи; войни, терор и анархия в Близкия изток и Африка, радикален ислям, който играе значителна роля, както и притеснителните заявления от новата американска администрация правят нашето бъдеще много непредсказуемо“, посочи още Туск.

«Най-вече промяната във Вашингтон поставя Европейския съюз в трудна ситуация, като новата администрация изглежда поставя под въпрос последните 70 години на американската външна политика“, пише председателят.

Втората заплаха, посочена от него, са вътрешните предизвикателства – засилването на антиевропейския национализъм.

Третата откроена от Доналд Туск заплаха е «нагласата на проевропейските елити» все повече да се поддават на популизъм, за да спечелят избиратели.

Доналд Туск добавя, че «страните от ЕС ще бъдат напълно независими, само ако са заедно. Единственият резултат от дезинтеграцията ще е зависимост от САЩ, Русия и Китай».

Той обаче предупреждава, че връзките между САЩ и Европа са все още от съществено значение за бъдещето.

Не можем да се предадем пред тези, които искат да отслабят или отменят трансатлантическата спойка, без която световният ред и мирът нямаше да оцелеят. Ние трябва да припомним на нашите американски приятели за тяхното собствено мото: «United we stand, divided we fall», завършва Доналд Туск.

 

На 21 октомври 2016 г. Туск заяви следното:

 

Ясно е, че руската стратегия е отслабване на Европейския съюз. Нашата цел не е ескалиране на напрежението с тази страна. Това заяви председателят на Европейския съвет Доналд Туск след края на първия ден на 2-дневната среща в Брюксел. 

Сред основните теми бе сирийската криза и руското участие във военните действия там. Обсъдени са били санкции срещу Москва заради агресията в Алепо. Припомняме, че по-рано бе съобщено, че се обсъждат всички възможности.

 

 

Тагове: ; ; ; ;