Преди месец той имаше намерение да даде споразумението на КС

 

Президентът Румен Радев е подкрепил търговското споразумение между Европейския съюз и Канада СЕТА по време на заседанието на Европейския съвет.

 

Това става ясно от официално съобщение на интернет страницата на Съвета, съобщи тв Европа.

 

Подкрепата му идва по-малко от месец, след като Радев обяви, че щял да сезира Конституционния съд именно заради СЕТА. Ето и подробностите.

 

Румен Радев е приветствал одобрението, което получи търговското споразумение между Европейския съюз и Канада СЕТА в Европарламента.

 

Това е станало на срещата на върха в Брюксел в четвъртък вечерта.

 

Тогава държавните и правителствените ръководители на страните — членки са приели резолюция, с която приветстват гласуването на евродепутатите в подкрепа на СЕТА.

 

Резолюцията е приета и с подкрепата на България, която се представлява на Европейския съвет от президента Румен Радев.

 

«Европейският съвет приветства положителното гласуване в Европейския парламент по Всеобхватното икономическо и търговско споразумение между ЕС и Канада (СЕТА) и очаква неговото временно приложение. — Това е ясен сигнал във време, когато протекционистките тенденции се появяват отново. ЕС остава силно ангажиран със здрава търговска политика и отворена и основаваща се на правила многостранна търговска система с централна роля на Световната търговска организация». се посочва в резолюцията, подкрепена и от българския държавен глава, пише «Сега».

 

Подкрепата на Румен Радев за СЕТА предизвика сериозен отзвук, тъй като само преди месец той обяви, че ще прати търговското споразумение с Канада в Конституционния съд.

 

По време на цялата му кандидат — президентска кампания Радев твърдеше, както и БСП, че това споразумение е вредно за България.

Румен Радев бе предложен за президент на България лично от Корнелия Нинова.

Източник: http://www.tvevropa.com/bg/news/bulgaria/view/121735

Тагове: ; ; ; ;