Министърът на външните работи на Република България Ради Найденов откри кръгла маса, посветена на въпросите на възпоменанието на Холокоста. Първият ни дипломат съобщи пред участниците, че Министерският съвет на Република България е взел решение да започне процедура за придобиване на пълноправно членство на страната ни към Международния алианс за възпоменание на Холокоста (МАВХ).
Министър Найденов допълни, че с активното си участие като наблюдател в дейностите на МАВХ през изминалите четири години, „България демонстрира сериозния, многостранен и задълбочен ангажимент на страната ни към възпоменанието, изучаването и изследването на Холокоста. Пълноправното членство в авторитетна международна институция като МАВХ на още една държава-член на ЕС ще има своето значение и за друг важен приоритет на ЕС, респективно за българското председателство на Съвета на ЕС – засилване на ролята на Съюза на глобалната сцена.”
Министър Найденов напомни също така, че спасяването на 50 хиляди български евреи, което отбелязваме днес, е резултат от множество фактори – ролята на Православната църква у нас, борбата на изявени членове на парламента и на политически лидери, подкрепата на царя, но най-вече – на силата на българското общество „да устои като скала на натиска на омразата, която по това време е заляла Европа” и да откаже да се примири и да предаде своите приятели. Българският външен министър определи това като „звезден момент” в историята на страната ни. Той напомни също така и за делото на мнозина български дипломати в различни краища на Европа да издават визи за бягащите евреи като по този начин подпомагат тяхното спасяване.
Българският първи дипломат подчерта, че е наш дълг също така да отдадем почит и към трагичната съдба на 11343 граждани от еврейски произход, които са изпратени в лагерите на смъртта от окупираните от нацистите територии, намиращи се под временна българска администрация.
Координаторът на Европейската комисия /ЕК/ за борба с Aнтисемитизма Катарина Фон Шнурбайн определи България като „различна от останалите в Европа” по време на Втората световна война с отказа на хората в нашата страна да се примирят и да предадат своите еврейски събратя. Фон Шнурбайн изрази подкрепата си за българските инициативи за борба с ксенофобията, расизма и антисемитизма и подчерта, че ЕК ще продължи опитите за инкриминиране на словото на омразата като част от тази борба.
В обръщение към участниците в кръглата маса председателят на Италианското председателство на Международния Алианс за възпоменание на Холокоста (МАВХ) през 2018 г. Сандро де Бернардин изтъкна важността от изучаването и възпоменаването на историята на Холокоста и на примера на България и спасяването на българските евреи по време на Втората световна война.
„Необходимо е да насочим вниманието най-вече на младите хора към възпоменаването на Холокоста, за да знаят, че това не е просто отминала трагедия, а нещо което трябва да се знае и помни в съвремието ни, така че никога повече да не се допуска такава огромна трагедия“, заяви заместник министърът на правосъдието Валери Тарандов.
На кръглата маса присъстваха още Ирит Лилиан – извънреден и пълномощен посланик на Държавата Израел в Република България, Димитър Михайлов – извънреден и пълномощен посланик на Република България в Държавата Израел, заместник омбудсманът Диана Ковачева, председателят на „Държавна Агенция Архиви“ доц. д-р Михайл Груев, Максим Бенвенисти – председател на фондация „Цедака – Шалом“ и др.