До края на 2017 г. с помощта на руските учени Китай планира да завърши създаването на първата в света управляема подводница за граждански цели, пише изданието  China Daily.

Подводный мир. Архивное фото

По данни на изданието, разработката е дело на компанията Tianjin Ostar Underwater Vehicles Co с подкрепата на руски научно-изследователски институти. Както заяви заместник мениджърът на компанията Цзоу Юнчунхе, подводницата ще може да качи на борда си от 20 до 40 пътници и да се потопи на дълбочина до 24 метра.

 

Според него, големите китайски туристически компании — Zhangjiajie и Beibu Gulf — проявяват интерес към разработката.

 

Цзоу Юнчунхе отбеляза, че за разработката на подводницата неговата компания е създала съвместно предприятие с участието на няколко научно-изследователски институти от Русия.

 

Предприятието е получило названието Ostar Sino-Russia Joint Marine Technology Research Institute.

 

«Развитието на стратегията «Един пояс — един път»  предоставя огромни възможности за подобни компании като нашата, които търсят още по-голямо взаимодействие с Русия», — подчерта Цзоу Юнчунхе.

Според него, след завършването на разработката на гражданската подводница продуктът ще се ползва за туристически цели — например за пътувания във Виетнам, Тайланд, Гърция и Турция.

Той добави, че, благодарение на подкрепата на властите, след април 2017 г. компанията може да увеличи броя на руските учени, участващи в проекта. Очаква се, че те ще бъдат над 30 човека.

News Front

Тагове: ; ; ; ;