ЦРУ изгуби контрол над собствения си арсенал от киберсредства

Това заяви на пресконференция в Лондон създателят на WikiLeaks Джулиан Асанж.

 

 

«ЦРУ изгуби контрола на целия свой арсенал от киберсредства. Става дума за вируси и други вредоносни и шпионски програми, разработвани за проникване в смартфони, телевизори от ново поколение, за да могат те да се контролират, да се включват дистанционно, да се взема информация от тях или да се налива информация в тях», каза той.

 

«Търговската вреда за компаниите е в рамките на милиарди долари», — добави Асанж.

 

«Това е исторически акт на некомпетентност в катастрофални размери — да разработиш такъв огромен арсенал от вредоносни програми и да пазиш всичко това на едно място без необходимите мерки за сигурност», — заяви Асанж. «ЦРУ не успя да гарантира необходимата сигурност на този арсенал, допусна изтичане и сега се опитва да скрие информацията за това», — каза той.

 

 «Стигахме до извода, че е невъзможно да се запази контрола над кибероръжето чрез средствата за киберборбата. Ако вие разработвате вредоносни програми, то рано или късно ще изгубите контрола си над тях. Те ще станат достояние на други, ще попаднат в други ръце, не можете да спрете това».

 

WikiLeaks е готова да предаде на компаниите данните за хакерските инструменти на ЦРУ.

 

Асанж отбеляза също, че Уикилийкс е готова да предаде на технологическите компании информация за хакерските инструменти, използвани от ЦРУ.

 

Миналият вторник на сайта на  WikiLeaks бяха публикувани около 8 хиляди страници документи за методи за кибервзломове, използвани от ЦРУ в периода от 2013 до 2016 г. От документите следва, че ЦРУ е разработвало вредоносни програми, чрез които да се следят хората с помощта на техните мобилни телефони, в това число iPhone, разработвало е също технологии, с помощта на които може да се получи достъп до смартфоните по целия свят.

 

Това позволява да се отчита аудиотрафикът и електронните съобщения в това число от месинджърите WhatsApp и Telegram.

News Front

Тагове: ; ; ; ; ; ;