Екс-президентът на САЩ Обама е бил сериозно разгневен от обвиненията на действащия американски лидер Доналд Тръмп по негов адрес по повод подслушванията на телефонните разговори на републиканеца. Това съобщи вестник The Wall Street Journal.

Гневът на Обама

 

По сведения на източници, Обама е изпаднал в ярост, когато Тръмп написал в Туитър, че демократическата администрация е извършвала подслушване в сградата на Trump Tower в Ню Йорк броени дни преди победата на републиканеца на изборите.

 

Екс-президентът е оценил тези изявления като проява на висше оскърбление. Заедно с това Обама, според думите на негов помощник, не е е имал намерение да отговаря публично на всяка атака на новия държавен глава.

 

«Основно правило в администрацията на Обама беше, че сътрудниците в Белия дом никога не се намесваха в независимите разследвания, които провеждаше министерството на правосъдието, — цитира The Wall Street Journal думите на официалния представител на екс-президента Кевин Люис. — Във връзка с този принцип нито президентът Обама, нито който и да е от служителите в Белия дом не са давали заповед за следенето на който и да е гражданин на САЩ. Всички твърдения, че това не е така, просто не отговарят на действителността».

 

Обидата на Тръмп

 

Тръмп на свой ред, както отбелязва изданието, твърди, че отговорността за информационното изтичане от неговата администрация носят служителите, които са привърженици на Обама.

 

Освен това, президентът твърди, че неговият предшественик понастоящем би могъл публично да опровергае предположенията, че Русия се е намесвала в предизборните процеси в САЩ, помагайки на Тръмп.

 

Според сведения на изданието, републиканецът е сигурен, че Обама напълно знае за неоснователността на тези обвинения.

 

Както се казва в публикацията, сътрудник в Белия дом е обърнал внимание върху това, че Обама, бидейки глава на администрацията, се е отнасял крайно негативно към изтичането на информация.

 

«Той веднага осъди това, но да се има предвид, че сега запазва мълчание», казал този сътрудник.

 

Обвинения в подслушване

 

В неделя Белият дом разпространи изявление, в което се обърна към Конгреса на САЩ с настояване да се проведе слушане по повод превишаване на пълномощията на изпълнителната власт при президента Обама. Изявлението последва след казаното от Тръмп, който в събота на страницата си в Туитър написа,че администрацията на Обама е подслушвала в  Trump Tower.

 

Също в неделя стана известно, че директорът на ФБР Джеймс Коми се обърна към министерството на правосъдието с искане публично да се опровергаят изявленията на Тръмп за подслушване.

 

По данни на CNN, Коми е бил недоволен от това, че след неговото изявление не е последвал отговор.

 

Телевизия Fox News, позовавайки се на осведомени източници, съобщи в понеделник, че президентът на САЩ, обвинявайки, не се е консултирал предварително с редица ключови сътрудници от администрацията, които би трябвало да знаят за подслушването.

News Front

 

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;