В Европейския съюз избухна скандал, свързан с двойното гражданство на няколко милиона негови граждани. Притежателите на паспорти от една страна са граждани на ЕС, а от друга — на Турция, те имат правото да участват в референдума, организиран от Анкара на 16 април.

 

Турските политици имат намерение да започнат предизборно турне по Германия, Австрия и Холандия — страните с най-голям брой турско население.

 

Решението за това възмути не само крайно десните, но и либералите, защото референдумът се провежда от Анкара с цел увеличаване на пълномощията на президента Ердоган, приближавайки ги към пълномощията почти на диктатор.

 

Европейският гамбит и турският плебисцит

 

Конфликтът около визитата на турските официални лица в европейските страни започна в първите дни на март и с всеки ден набира скорост. В началото на месеца бяха отменени четири предизборни срещи, планирани в Германия от министрите на Ердоган.

 

Официалните причини, обявени от будесвластите са следните:  проблеми с противопожарната система и недостатъчно места за паркиране.

 

Анкара се потресе.

В Турция считат, че европейците си търсят поводи, за да попречат на кампанията им.

Старый канал Аудеграхт (Oudegracht) в Утрехте. Архивное фото

На 1 март правителството на Австрия обяви, че предизборните мероприятия на турците на територията на страната по никакъв начин няма да се състоят. Такова решение взеха и в Холандия. Позицията на премиера на страната Марк Рюте изглеждаше недвусмислено.

 

«Нашата страна не е място за предизборни събрания на други държави. Ние няма да участваме в това. Считаме това за нежелателно».

 

Турция в отговор заяви за нарушаване на принципа на свободата на словото.

 

Анкара предизвика най-силна ярост не след преките откази на холандците и австрийците, а след двусмислените действия на немците.

 

Германия не забрани официално, но даде да се разбере, че не иска да вижда на своя земя турски чиновници не защото е срещу чуждия референдум по принцип, а защото не я устройва това, което е замислил Ердоган.

 

Официалният представител на управляващата партия ХДС заяви, че счита плебисцита за «недемократичен и нелегитимен».

 

А министърът на правосъдието на Германия Хейко Маас написа на своя турски колега, че предизборните мероприятия са били отменени в тяхното навечерие, защото референдумът на Ердоган води до «демонтаж на правовата държава».

 

Турция бе възмутена. Дори потресена.

Според нея, това е намеса във вътрешните работи на чужда държава.

 

А турските чиновници в европейските страни, агитиращи на турски на европейска територия, явно не накърнява вътрешните устои на европейските страни, счита Анкара.

 

News Front

 

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ;