Александър Шатилов, декан на факултета «Социология и политология» към Финансовия университет към правителството на Русия:

 

САЩ наричат цялото това натрупване на оръжие, военни бази и прочие около Русия «необходими елементи за сдържането».

 

Повече от ясно е, че просто така не се създават нови и не се модернизират стари военни обекти. Никой не хвърля парите си напразно.

 

Това са много пари.

 

 

САЩ се силно разтревожени от плановете да се създадат европейски въоръжени сили.

 

Те привикнаха да бъдат куратори на Европа военно-политически чрез НАТО. Те образно казано са си заплюли европейското пространство.

 

Да, сателитите им са много. Това са Полша, Румъния, България, страните от Прибалтика — те фактически са «троянския кон» в Европейския съюз, защото са ориентирани най-вече не към Брюксел,  а към Вашингтон.

 

А американците се ползват от това напълно цинично.

 

Но има един немаловажен елемент. Както показва историята, Чехия и Словакия предпочитат мирното, тихо, спокойно съществуване. И те няма да бъдат във възторг — в дадения случай Словакия, защото там започват да се изграждат за първи път американски военни бази — от това, че на тяхна територия ще има американска военна база.

 

Гражданите разбират: ако на твоя територия са разположени обекти от американската военна инфраструктура, то, когато настъпи «Часът Х», точно там ще бъде нанесен удар.

 

Тези страни са склонни към неутралитет, а американските бази постоянно ще създават усещане за заплаха в тези страни.

 

Никое правителство, което с лека ръка открива или закриля американски бази, няма да се задържи вече дълго на власт. Светът се промени.

Точно обратното.

 

За населението на тези страни всички тези мобилизационни мероприятия са много неприятен и тревожен сигнал.

 

А когато народът в дадена държава е напрегнат, разтревожен, когато се чувства некомфортно в собствената си територия, когато не се чувства защитен, то…следват избори.

News Front

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;