Ако застанем на позицията на европейското обществено мнение, в проблема между Турция и европейските страни става дума за възобновяване на отдавнашния спор за двойното гражданство на голяма част от живеещите в страните от ЕС мигранти.

 

Проблемът не се ограничава само с турската диаспора: двойни паспорти имат много от стотиците хиляди французи от североафрикански произход.

 

След терористичните атаки през 2015 г. президентът на Франция Франсоа Оланд обяви за намеренията си да лиши от паспорти терористите, имащи двойно гражданство. Но под натиска на европейските социалисти, които по същество са социалдемократи, Оланд се отказа от предложението си.

 

В Германия въпросът придоби още по-сериозни очертания.

 

В страната има половин милион граждани, пазещи втория си — турски — паспорт: не по-малко от половината от общия брой турци, които живеят в Германия.

 

През август 2016 г. немските турци, които подкрепят Ердоган, проведоха впечатляваща демонстрация на сила — масова манифестация в Кьолн с национални турски знамена.

 

Мероприятието предизвика не само рязката реакция на ултрадесните, но и въпроси от страна на по-умерените избиратели, чието мнение Ангела Меркел не може да пренебрегне в навечерието на парламентарните избори през септември 2017 г.

 

Със същия проблем се сблъскват и властите в Холандия, там изборите са на 15 март.

 

Фаворит там е дясната «Партия на свободата», чийто лидер Херт Вилдерс, активно се включи в борбата срещу турските предизборни мероприятия.

 

В страната, в която за ултрадесните са готови да гласуват не по-малко от 15 % от избирателите, е повече от взривоопасна тази ситуация.

 

Ерго, Ердоган може да се възмущава колкото си иска, но е длъжен да има предвид реалните интереси на европейците.

News Front

 

Тагове: ; ; ; ; ; ;