Председателят на сенатския комитет към Конгреса на САЩ по въпросите на въоръжените сили републиканецът Джон Маккейн във вторник повтори твърдението си, че  WikiLeaks има връзки с Русия.

 

«Не мога да твърдя това, но е очевидно, че WikiLeaks е свързана с Русия», каза той.

 

При това Маккейн не представи доказателства за предполагаемата съпричастност на Москва към новите публикации на Уикилийкс за методите за кибершпионаж, използвани от ЦРУ.

 

«Не, разбира се, не, това е бил човек, стоящ в избата човек по бели гаши, който пуши цигари»,  каза със сарказъм сенаторът в отговор на въпроса на журналистите, не счита ли той, че Русия може да е съпричастна към изтичането на данните.

 

«Трябва да направим още много за киберсигурността. Ако хакерите са разбили ЦРУ, то те могат да проникнат където си поискат. Най-много ме тревожи фактът, че те демонстрираха способност да се доберат до нашите най-важни тайни, до най-важните ни засекретени материали», — добави политикът.

 

 

По-рано WikiLeaks на базата на изтичането на данни от американските служби съобщи, че ЦРУ е разработило вредоносни програми, които позволяват да се следят хора с помощта на мобилни телефони, в това число  iPhone, а също технологии, с помощта на които може да се получи достъп до смартфони по целия свят — те позволяват да се проследяват аудиотрафикът и електронните съобщения в това число чрез популярните месинджъри  WhatsApp и Telegram.

 

Освен това, ЦРУ и британското контраразузнаване (МИ-5) са намерили начин, който позволява да се използват многофункционални телевизори Samsung smart TV в качеството им на устройство за подслушване.

News Front

 

 

Тагове: ; ; ; ; ;