Известните западни историци Джаред МакБрайд, Тарик Амар и Хелен Джул написаха открито писмо, с които призовават да не се допуска директорът на Украинския институт за национална памет Владимир Вятрович до участие в конференцията за холокоста над евреите в Украйна, която ще се преведе в Париж в периода 9-11 март 2017 г.

 

«Псевдонаучната дейност на Вятрович има една цел — възхвала на украинските националистически организации, включително ОУН- УПА. В името на тази цел той нееднократно манипулира с фактите и стига до откровени лъжи, когато става дума за участието на украинските националисти в холокоста…Той отрича участието на украинските националисти в етническите чистки на волинските поляци и непрекъснато оправдава престъпленията на ОУН-УПА срещу мирното полско население», — се казва в писмото.

 

В писмото се подчертава антинаучният характер на измислиците на пан Вятрович, които «биват критикувани от учени от Берлин до Калифорния в различни сериозни списания».

 

Авторите на писмото като хора, принадлежащи на науката, обръщат внимание върху следното: Вятрович няма нито една публикация в солидни академични списания. Той се страхува, че, ако се появи подобна публикация, това ще предизвика вълна от критики от страна на авторитетни специалисти.

 

«Не можем да разберем защо човек с такава лоша репутация се кани да чете доклад в обществото на уважавани учени», резюмират авторите на писмото.

 

Писмото е на три езика — френски, английски и полски. Авторите са специалисти в областта на националните движения в Източна Европа.

 

Доктор Джаред МакБайд е сътрудник в Колумбийския университет, автор на книги и статии, като «Море от кръв и сълзи: етническото разнообразие и масовите убийства във Волин по време на нацистката окупация 1941-1944 «.

 

Известният полски обществен деец Тадеуш Исакович-Зелеский, който подкрепя авторите на писмото, публикува снимки, на които са запаметени зверствата на ОУН-УПА в окупирания Лвов през 1941 г.

News Front

 

 

 

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ;