Великобритания може да се откаже да плати на Европейския съюз многомилиардна компенсация след излизането на страната от обединението.

Става въпрос за 60 млрд евро.

До този извод, както съобщава Times, са достигнали юристи от британското правителство. Според тях, няма такъв закон или споразумение, което да задължава страната да извърши плащането.

 

«Нашият юридически съвет е такъв: няма нужда да се плаща за приключване на активността по Член 50», — съобщи неназован източник от правителството за изданието. (Член 50 от Лисабонския договор предполага, че всяка държава може да вземе решение за излизане от Европейския съюз, бел.ред.).

 

 

«Представете си, че това са правила на голф-клуб. Когато вие престанете да бъдете негов член, повече не сте задължени да плащате членския си внос», — отбелязал събеседникът на изданието.

 

 

Както по-рано се съобщи, излизането на Великобритания от Европейския съюз предполага многомилиардно плащане, което правителството на Тереза Мей трябва да извърши за Европейския съюз по предварително сключеното споразумение.

 

Тази сума се изплаща на база на ангажиментите, които страната е поела като член на Европейския съюз, но на този етап плащане не е осъществено.

 

Очаква се, че въпросът за компенсациите ще бъде един от главните по време на преговорите между британското правителство и ЕС, планирани за март 2017 г.

 

Препоръките на юристите подкрепят позициите на Тереза Мей на предстоящите преговори, отбелязва  Times.

 

Но, според информация от източници, Великобритания може да изплати на ЕС компенсацията доброволно, в случай, че страната запази преференциален достъп до пазарите и сътрудничеството в такива сфери, като правовата система и сигурността.

News Front

 

 

Тагове: ; ; ; ; ;