Руските и американските военни патрулират в околностите на сирийския град Манбдиж, това е най-тясното сътрудничество между Москва и Вашингтон на бойното поле от времето на Втората световна война, пише The Times.

Военнослужащие армии США. Архивное фото

Тогава, през април 1945 г., съветските и американските военни се срещнаха на река Елба. Сега те избягват контакти, макар и да са на разстояние само осем километра един от друг, отбелязва изданието.

 

Военнослужещите патрулират в селищата, разположени на 25 км южно от турската граница, стараейки се да удържат противоборстващите страни от бойните действия. И от двете страни се развяват националните знамена.

 

Встреча президента Турции Реджепа Тайипа Эрдогана в Стамбуле. 5 марта 2017 года

«Теоретически руснаците и американците са буфер между враждуващите помежду си кюрди и ИД, зад които стои Турция. Но на практика те демонстрират новата геополитическа близост, която възникна между двете страни при президента Тръмп», — отбелязва изданието.
Според официалния представител на Пентагона, Джеф Дейвид, военните от двете страни знаят за разполагането на силите на двете държави в околностите на Манбидж. Както подчертава спикерът на ведомството, двете страни «нямат желание за конфликт с който и да е друг, освен с бойците от ИД».
News Front

Тагове: ; ; ;