В съвременната тревожна геополитическа обстановка ролята на въоръжените сили за гарантиране на суверенитета, териториалната цялост и независимостта на страната ще расте все повече.

 

Това каза президентът и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили Румен Радев по време на удостояването на Андрей Боцев с висше офицерско звание генерал-лейтенант, предаде Агенция „Фокус“.

 

„Следва да си дадем ясна сметка, че новите рискови заплахи налагат да развиваме ефективни отбранителни способности, които да гарантират не само ролята ни на надежден участник в Алианса, но и да гарантират нашата собствена сигурност“, заяви президентът.

 

„Времето налага да развиваме реални способности и да предприемаме решителни стъпки за повишаване на нашия собствен отбранителен капацитет, едновременно с повишаване на оперативната ни съвместимост със съюзниците от Алианса“, обясни Румен Радев.

 

„Всички тези задачи в контекста с трупаните с десетилетия проблеми във въоръжените сили поставят редица предизвикателства и най-вече важни изисквания към началника на отбраната“, каза още президентът.

 
Благодаря за високата чест, която ми е гласувана и ви уверявам, че ще отдам всичките си сили и познания за подобряване безопасността и националната сигурност, каза генерал-майор Андрей Боцев.

 

„Ще работя за утвърждаване и повишаване на високия рейтинг на Българската армия“, заяви той.

 

„Много добре осъзнавам в какво време и при каква сложна обстановка поемам поста началник на отбраната и какви отговорности ми се възлагат в тази обстановка при постоянно сменяща се среда за сигурност и асиметрични, транснационални заплахи“, обясни Андрей Боцев.

 

„Уверявам, че ще направя всичко възможно, за да повиша бойната подготовка на Българската армия и на въоръжените сили при очертаващия се остър дефицит на финансови и технически средства и ограничения брой личен състав“, посочи ген.-лейтенант Боцев.

 

„Ще се повиши ролята и изискванията към българските военнослужещи, ще нараснат изискванията и към висшия команден състав“, каза още той.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;