MSNBC/Екс-шеф на разузнаването на САЩ: «Доказателства за връзки между Тръмп и Русия няма»

Дата на публикуване: 08 03 2017, 06:21


Джеймс Клeпър, който беше по време на управлението на Обама директор на Националното разузнаване и един от инициаторите на доклада на американските разузнавателни служби, в който се твърдеше за «връзки» между съратници на Тръмп и Русия, заяви в интервю за 
MSNBC, че американската агенция няма информация, която би потвърдила, че подобни контакти действително е имало. Както подчерта бившият чиновник, САЩ трябва колко се може по-бързо да се докопат до истината, защото в Русия вероятно много ще се зарадват на успеха на «кампанията по създаване на разногласия вътре в САЩ».
….
Тази седмица вестник  The New York Times съобщи, че в последните дни на управлението на Обама чиновниците от Белия дом са разпространили информация за опитите на Русия да повлияе негативно върху президентските избори.
Защо?
Както се твърди, една от целите е била да се облекчи работата на правителствените чиновници, които разследват въпроса, особено членовете на конгреса.
Деймс Клепър е кадрови офицер от разузнаването, заемащ поста директор на Националното разузнаване в продължение на шест години при президента Обама.
 Той бе един от инициаторите на доклада, публикуван през януари, в който се направи извода, че Русия е разбила електронната поща на националния комитет на Демократическата партия и се намесвала в изборите за 2016 г. Днес господин Клепър ни е на гости.
Джеймс Клепър: Повече не мога да правя официални изявления, но ще кажа, че не са се извършвали операции по подслушване на Тръмп или по отношение на неговия предизборен щаб. Не мога да говоря за другите местни и федерални държавни органи.
— Ако ФБР е получило разпореждане от съда да извършва наблюдение над някого, вие щяхте ли да разберете за това?
ДК: Да.
— Т.е. биха ви информирали за това?
ДК: Да, бих разбрал това.
— А ако съдът ви бе препоръчал да проведете подобна информация в съответствие с FISA?
ДК: Да.
— И понастоящем вие не можете да потвърдите, че такава операция се е провеждала или ще опровергаете това?
ДК: Мога да опровергая това.
— Не е имало никакво разпореждане на съда в съответствие с FISA ?
ДК: Доколкото ми е известно, не е имало.
— Никакви операции в Trump Tower?
ДК: Никакви.
— В настоящата обстановка това е много важно — това е важна информация. Има ли разузнавателни данни, които могат да дадат отговор на това, съществували ли са някакви неправомерни връзки между членовете на щаба на Тръмп и руски чиновници?
ДК: В нашия доклад, наред с моето учреждение в него участваха АНБ, ФБР и ЦРУ — няма никакви доказателства, които по някакъв начин доказват за някакъв таен сговор между членовете на предизборния щаб на Тръмп и Русия. В нашия доклад нямаше потвърждение за това. 
— Разбирам. Но все пак те съществуват ли?
ДК: Доколкото ми е известно — не.
— Ако имаше такива контакти, те щяха ли да бъдат включени в този доклад?
ДК: Те биха могли да са били открити или получени след като напуснах правителствения пост. Но в онзи момент нямаше никакви доказателства за подобен сговор.
— Имаше много дим, а не откриха димящия пистолет. В такива моменти обществеността започва да си задава въпроса:
«А може би, освен дим, няма нищо друго?»
ДК: Добър въпрос! Не знам. Заедно с това съм убеден, че е изгодно за всички страни — и за настоящия президент, и за демократите, и за републиканците — да се докопаме до същността на този проблеми. Защото това е много силен отвличащ фактор. А руснаците, разбира се, вероятно ликуват от факта, че тяхната кампания по създаване на разногласия вътре в САЩ, се оказа  толкова успешна.
В ефир на 6 март 2017 г.
Превод и редакция: News Front

Тагове: ; ; ; ; ; ;

Добавить комментарий