Планът на Министерството на отбраната на САЩ за щурм към сирийския град Рака, който е завзет от ИД, предполага по-значително участие на американските въоръжени сили в операциите в Сирия. Това съобщи в събота вестник Washington Post, позовавайки се на източници, запознати със ситуацията.

 

Според техни данни, става дума за прехвърляне на допълнителен контингент войски със специално предназначение, бойни вертолети и артилерия, а също за доставка на въоръжение и боеприпаси за сирийските кюрди и други местни части, сражаващи се с ИД.

 

Според информация от източниците на изданието, Пенатагонът счита подобен сценарий за най-приемлив от всички, които са били предложени на Белия дом. Освен това, сценарият предвижда премахване на редица ограничения, въведени от администрацията на Обама.

 

 

Представители на ведомството, участващи в подготовката на плана са предложили също, според версията на изданието, да се премахнат ограниченията към военния контингент на САЩ в Сирия, който понастоящем е около 500 военнослужещи със специално предназначение, изпълняващи функциите на съветници в отрядите на сирийската опозиция.

 

Предложенията на отбранителното ведомство няма да предполагат участие на американски военни в сухопътни операции, но те ще си взаимодействат с приятелски отряди близо до линията на фронта.

 

Освен това, прехвърлените в Сирия американски военнослужещи ще получат допълнителни пълномощия относно вземането на решения на място, пише изданието.

 

Инициативата, според изданието, ще провокира протест от страна на Турция, защото Анкара нееднократно заявява, че няма да участва в освобождаването на Рака в случай, че кюрдите бъдат включени в състава на ударните сили.

 

По-рано командващият операцията Inherent Resolve («Непоколебима решимост») в Ирак и Сирия генерал Стивън Таусенд увери, че кюрдските «Сили за народна самоотбрана» не представляват никаква заплаха за Турция и се стремят да поддържат работни отношения с Анкара.

News Front

 

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ;