Следователите от Главната прокуратура на Анкара помолиха ФБР за помощ при възстановяване на електронните писма на убиеца на руския посланик в Турция Андрей Карлов, съобщи вестник Sabah.

 

Според изданието, десет дена преди нападението над посланика Мевлют Алтънташ е започнал да се подготвя за убийството, събирайки информация за Карлов в интернет. Следователите са прегледали всичко в компютъра и телефона му. Алтънташ е използвал Гугъл и преди самото покушение е изтрил от електронната си поща няколко писма, закрил е също акаунтите си в Туитър и Фейсбук.

 

Следователите са успели да разбият паролата на телефона му и да открият електронно писмо, в чието заглавие е написано «Ти трябва да направиш това по волята на Аллах». Специалистите са проучили и редица СМС-и, които убиецът е изпратил от 15 до 29 ноември 2016 г. Прокуратурата се е обърнала към представителството на Apple в Истанбул, за да получи помощ при разблокиране на компютъра и телефона му.

 

 

Следователите трябва да получат изтритите данни от електронната поща, а също да получат достъп до социалните мрежи, които е използват убиецът. Според информация от  Sabah, на 22 февруари турските представители са се срещнали с аташето от посолството на САЩ по правовите въпроси към ФБР Майкъл Хикок, който е обещал съдействие.

 

В понеделник изданието съобщи за ареста в Анкара на 33-годишната Екатерина Б., която в периода 21-23 ноември миналата година е общувала по телефона с убиеца, тя също е телефонирала на Руския център за култура в Анкара.

При разпита тя е признала, че е общувала с убиеца главно по електронен път, но никога не се е срещала лично с него.

Твърди се, че жената се е занимавала в Анкара със сутеньорство.

До момента посолството на Русия не е получило информация от турските правоохранители за ареста на рускинята.

 

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;