Следственият комитет на Русия установи кой от командирите от украинската армия е дал заповед за използването на ракетния комплекс «Точка У» срещу мирното население в Донбас, съобщи пред журналисти ръководителят на управлението на ведомството за връзки с обществеността Светлана Петренко.

Ракетный комплекс 9К79 Точка-У вооруженных сил Украины, архивное фото

По данни на следствието, за това военно престъпление е отговорен командирът от 19-та ракетна бригада към ВСУ полковник Фьодор Ярошевич. Именно той на 22 август 2014 г. е дал заповед за нанасянето на удар с тактически ракети по населеното място Ровенка, в резултат на което са загинали трима човека, в това число дете.

 

Действията на украинската армия нарушават Женевската конвенция за защита на гражданското население по време на война (1949 г.), считат от Следствения комитет.

 

«Използването на въоръжение неизбирателно едва ли може да се нарече случайност. Не е възможно също да се повярва на обясненията на украинската страна за някаква неизправност на системата на управление на ракетите, при това «Точка У» се е използвала при аналогични условия нееднократно», — отбеляза представителят на СК.

 

Според нея, «очевидно е, че действията на конкретните длъжностни лица от украинската армия са имали умишлен характер и, според следствието, това е престъпление по член «Използване на забранени средства и методи за водене на война».

Пуск ракеты из комплекса Точка-У. Архивное фото

«Подобни престъпления нямат срок на давност, рано или късно събраните доказателства ще бъдат разглеждани в съдилищата, а пред тях ще трябва да отговарят тези, които са дали тези престъпни заповеди», — завърши Петренко.

 

По-рано СК получи неопровержими доказателства, че през 2014 и 2015 г. силоваците са използвали срещу мирните жители на Донбас тактическите ракетни комплекси «Точка У» — оръжие за масово унищожаване, които не оставят никакви шансове за оцеляване на мирното население.

 

Следователите са събрали доказателства за употребата им в Луганск, Новосветловка, Терновое, Крансодонски район, Ровенка, Юбилейное. Установено е, че срещу жителите са били изстреляни ракети с осколъчно-фугасни и касетъчни заряди.

 

Съветският ракетен комплекс «Точка У» влиза на въоръжение през 1989 г. След разпада на СССР в Украйна остава значителен брой от тези комплекси. Установката се снабдява с балистични ракети, чиято далекобойност е около 120 км.

News Front

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ;