На 7 март 1983 г. четирима български младежи отвличат самолет на авиокомпания „Балкан”. Полет № LZ-013, пътуващ по линията София — Варна, е похитен на 20-ата минута след излитането от 19-годишния Лъчезар Иванов, Красен Гечев (22), Ивайло Владимиров, който е на 17 години, и Валентин Иванов. Искането им е машината да поеме към Австрия.

 

Младежите имали сериозни проблеми с органите на реда в България и затова решили да избягат. Гечев е в дисциплинарна рота, Владимиров е на отчет в детската педагогическа стая за измами, а Иванов, който е войник, е следствен за кражби.

 

В началото на март четиримата си купуват билети за самолета до Варна. Планът е да го отклонят към Виена, а при кацането да поискат защита от властите като политически емигранти.

 

Похитителите се подготвят предварително и се снабдяват с германски марки, с които могат да живеят известно време в Австрия. Групата не е въоръжена. Часове преди полета младежите купуват четири джобни ножчета от столичен магазин.

 

Проверката на летището се оказва формална и остриетата не са открити. Младежите се качват безпрепятствено в самолета и заемат последните четири седалки.

 

Самолетът излита по разписание в 18 часа. След 15 минути, когато стюардесата раздава бонбони и кафе, единият от похитителите опира нож в гърлото . Екипажът веднага разбира за нападението и установява връзка с милицията във Варна. Служителите усетили, че младежите нямат опит, и решават да ги финтират.

 

Решено е самолетът да бъде приземен в морския град. За целта машината започва да кръжи над морето около час, за да изразходи горивото в резервоарите. В същото време електричеството във Варна е спряно на няколко пъти, за да не разберат похитителите, че се намират до града.

 

На летището в морската столица пък двама служители — Марта Константинова и Стоян Митков — са преоблечени като австрийски летищни служители. Двамата говорят перфектно немски и милицията се надява това да заблуди четиримата похитители. Заедно с тях се подготвят и барети, дошли от София.

 

Самолетът каца във Варна около 19.55 ч. Валентин завежда стюардесата в тоалетната и се заключва там с нея, докато траят преговорите. Отварят вратата на самолета. Милков и Константинова влизат и се представят за австрийци.

 

Само че похитителите не говорят немски и викат стюардесата да им превежда. В това време екипажът тайно пуска четирима командоси през вратата на багажното отделение.

 

Акцията не минава по вода. Лъчезар не е спокоен. Още във въздуха забелязва морето, но другите го убеждават, че това е Дунав. Сега той сочи Милков и се провиква: «Не го ли виждате, че е с българско яке?».

 

Четирима командоси от багажното нахълтват в салона и обезвреждат тримата похитители. Други двама влизат през пасажерския люк на самолета и разбиват вратата на тоалетната в момента, в който Валентин посяга да пререже гърлото на стюардесата. В този момент един от командосите стреля и убива похитителя на място.

 

За престъплението Лъчезар Иванов е осъден на 10 години затвор, Ивайло Владимиров — на 7 години, а Красен Генчев — на 9 години лишаване от свобода.

 

България става единствената държава, изгасила тока на цял град, за да спаси човешки живот, пише Марица.бг.

Тагове: ; ; ; ; ;