Властите в Литва имат намерение до последно да се противопоставят на «агресорите», а граждански активисти вече създават «народно опълчение», съобщава кореспондентът на  Sky News Джон Спаркс.

Работа пограничной заставы на российско-литовской границе в поселке Рыбачий Калининградской области. Архивное фото

 

 

В разговор с литовски граничари Спаркс е разбрал, че се изгражда двуметрова стена на границата с Русия.

 

«Считам, че хората ще се чувстват в по-голяма сигурност така», — споделя със сътрудника на британския телевизионен канал войник.

 

Но журналистът се усъмнил: възможно ли е въобще да се живее спокойно, «когато Русия и нейната съюзничка Беларус» се намират така близо».

 

«Литовците са толкова ошашавени от настоящата политическа ситуация, че много хора вече започнаха да се готвят за война», — пише журналистът.

 

 

 Във Вилнюс Спаркс е общувал с членове на т.нар. «Съюз на стрелците».
«Броят на нашите членове стремително расте. Преди три години в нашите редици бяха 50 човека, сега сме над три хиляди», — сподели за американския журналист един от активистите на доброволното формирование, чийто участници имат намерение да се противопоставят на «агресора».
Спаркс добавя, че особена тревога в официален Вилнюс предизвикват «актовете на хибридна война» и възможните провокации срещу немските войници, разположени в Литва от февруари 2017 г.
Nеws Front

 

Тагове: ; ; ;