Министър Вигенин връчи български отличия във Вашингтон

2014.04.30

В българското посолство в САЩ тържествено бяха отбелязани Денят на толерантността и 10 години от членството на България в НАТО

.


На 28 април т.г. във Вашингтон се състоя церемония по връчването на „Златна лаврова клонка“ на американски партньори за приноса им към присъединяването на България към НАТО и във връзка с отбелязване на Деня на толерантността,
информира пресслужбата на българското посолство.

Ричард Лугър, Елена Поптодорова и Кристиян Вигенин

Министър Кристиян Вигенин връчи отличия на Ричард Лугър, дългогодишен сенатор (1977-2013 г.); Даниел Фрийд, бивш помощник държавен секретар за Европа и Евразия (2005-2009 г.), специален съветник на президента на САЩ и старши директор за Европа и Евразия в Съвета за национална сигурност на САЩ (2001-2005 г.); Йън Бжежински, старши изследовател в Центъра „Брент Скоукрофт“ за международна сигурност към Атлантическия съвет, бивш заместник помощник-секретар по отбраната за Европа и НАТО (2001-2005 г.); и на Сали Пейнтър, съосновател и главен оперативен директор на неправителствената организация „Blue Star Strategies”, бивш съветник на правителствата на Латвия, Естония, Румъния и България, във връзка с техните кандидатури за НАТО, и застъпник за тяхното присъединяване към Алианса.

 

Денят на толерантността бе отбелязан и с награждаването на Нийл Глик, инициатор за именуването на площада до българското посолство във Вашингтон на името на Димитър Пешев (бивш заместник-председател на Народното събрание, помогнал за спасяването на близо 50 000 български евреи от депортиране в лагерите на смъртта). Министър Вигенин изтъкна, че България се гордее с това свое дело и ние, българите, се стремим да не забравяме и да пазим жива тази страница от нашата история.

Министър Вигенин връчва „Златна лаврова клонка“ на Даниел Фрийд

Българският външен министър изрази благодарност за приноса на всички помогнали за кръщаването на площада на името на Димитър Пешев и връчи на Нийл Глик, наред с отличието на МВнР „Златна лаврова клонка“, и почетен плакет на  Еврочикаго. Посланик Поптодорова разказа за традиционния конкурс, организиран от медийния портал Eurochicago.com –  „Българско събитие на годината в САЩ, и как при последното му издание именуването  на площада „Dimitar Peshev Plaza“ бе избрано за събитие на годината за 2013-та за българските общности в САЩ.

 

Освен Нийл Глик (Neil Glick), възпоменателни почетни плакети на Еврочикаго, за принос за именуването на площада, ще получат и Габриеле Нисим (Gabriele Nissim), Елена Поптодорова, Фил Менделсон (Phil Mendelson) и мемориала Яд Вашем (Yad Vashem) в Йерусалим.

 

На събитието присъстваха представители на Държавния департамент, на аналитични центрове и неправителствени организации, както и на академични и културни среди в американската столица.

.

Eврочикаго

Снимки:  Иван Анчев

Връчването на наградата на Йън Бжежински
Нийл Глик получава почетния плакет на Eurochicago.com

Тагове: ; ; ; ; ;