Бившият премиер на Великобритания Тони Блеър е провел в сряда тайна среща в Белия дом, по време на която се е обсъждала възможността той да бъде назначен за посланик на мира в Близкия Изток в администрацията на президента на САЩ Доналд Тръмп. Това съобщи вестник Mail on Sunday, позовавайки се на осведомени източници.

 

По данни на изданието, бившият премиер на Великобритания се е срещнал със зетя и по съвместителство старши съветник на държавния глава Джаред Кушнер. По време на беседата те са обсъждали настоящата ситуация в Близкия Изток и процеса на мирното регулиране в региона.

 

«Блеър направи много, за да получи тази работи, екипът на Тръмп го възприема много сериозно», цитира изданието думите на своя източник.

 

Официално Тони Блеър, бидейки гражданин на Великобритания, не може да работи в правителството на САЩ, но, както отбелязва изданието, на него може да му бъде предложени ролята на съветник на президента.

 

Прессекретарят на британския екс-премиер отказа да коментира тази информация.

 

Тони Блеър заемаше поста премиер на Великобритания от 1997 г. до 2007 г.

 

Той бе привърженик на съвместната със САЩ военна операция в Ирак през 2003 г.

 

Повод на нахлуването на САЩ и Великобритания в Ирак бе твърдението на западните спецслужби, че Садам Хюсеин притежава оръжие за масово поразяване. По-късно инспекторите от UNMOVIC (Комисията към ООН за наблюдение, контрол и инспекции), които посетиха Ирак, стигнаха до обратния извод. Но тяхното мнение бе игнорирано от Вашингтон и Лондон.

 

Британските СМИ по-късно съобщиха, че Блеър и заемащият тогава поста президент на САЩ Джорж Буш-младши преднамерено са въвели обществеността в заблуждение, за да оправдаят агресията, благодарение на която западните компании получиха контрола над местонаходищата на иракския нефт.

News Front

 

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ;