Предизборната кампания е в разгара си в Германия. Поредната грандиозна реч на лидера на немските леви взриви социалните мрежи: с присъщата си ирония Сара Вагекнехт размаза основните политици от управляващата коалиция — Ангела Меркел и Мартин Шулц, тя подложи на жестока критика курса на НАТО по отношение надпреварата във въоръжаването с Русия.

Публикуваме част от речта на Вагенкнехт:

 

Бих искала да споделя с вас за едно революционно предложение на Мартин Шулц, направено по времето, когато той беше президент на Европарламента. Тогава никой не обърна внимание на думите му, самата аз неотдавна прочетох това му изявление. И така Шулц предложи да се забранят фалшивите новини.

 

Бях изумена. Какво значи това: да забраним  вестник Bild? (немско жълто издание).

Да не си помислите, че това го предлагам аз? Не, господин Шулц го предлага.

 

Но тогава ще трябва да заставим да замълчи и канцлера.

 

Съдете сами, тя винаги така възторжено ни говори, макар в последно време и да не е толкова възторжено, но поне продължава да ни казва, че «всичко е наред в Германия».

 

Понякога канцлерът дори твърди, че «нещата при нас са така добре, както никога досега». Но това е класическа фалшива новина!

 

Да минем на друга тема. Меркел с приятелите си ни казват, че ние трябва да увеличим разходите си за въоръжение. Във връзка с подобни изявление у мен се появява усещането, че по-рано НАТО са харчили парите си за килимчета за йога или за курсове за здраве.

 

Казват ни, че трябва така да се въоръжим, че да сме в състояние да се противопоставим на Русия, въоръжени до зъби.

Нима ние нямаме никакво оръжие, а тези руснаци са въоръжени до зъби, дайте да разгледаме тогава по-добре цифрите. Така ли е всъщност?

 

Ако разгледаме статистиката, то ние отново ще бъдем потресени от факта, че ни лъжат. Само САЩ харчат за въоръжение, т.е. за инструменти за смърт, 600 милиарда долара за година. 600 милиарда!!!

 

Европейските страни — членове на НАТО общо харчат за въоръжение за година почти 300 милиарда долара. Заедно разходите са 900 милиарда долара.

 

По дяволите, ако ние трябва да треперим пред тези лоши руснаци дори при такива военни разходи, то колко ли харчат самите те за въоръжение?

 

Вероятно те харчат за въоръжение повече, отколкото заработват за година…

 

Разглеждам военните разходи на тези «ужасни руснаци» и всичко се изяснява: те харчат за въоръжение 66 милиарда долара за година.

 

Т.е. ние харчим 900 милиарда, а отсрещната страна — 66 милиарда.

 

Дори ако прибавим към разходите на Русия и тези на Китай, то цифрата няма да стане по-голяма от разходите на европейските държави — членове на НАТО.

 

И след всичко това с пълно съзнание ни казват съвсем сериозно, че ние трябва още по-силно да се въоръжаваме, защото така мощно ни заплашват!

 

Що за безмозъчни хора?

 

Не, не ни е нужно ново въоръжаване! Да хвърляме още повече пари за оръдия на смъртта — това е скандал!

 

Често нас, левите, ни наричат неспособни да управляваме страната, използвайки даденото твърдение като алиби: видите ли, с нас не си струвало да се създават коалиции. Но ние, левите, сме способни да управляваме държавата, защото не защитаваме интересите на лобистите на капитала и индустрията за производство на въоръжение, ние сме за това в страната най-накрая да настъпи социална справедливост — не под формата на предизборно бълнуване, а под формата на реална политика!

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ;