В  София се проведе протест срещу престъпния режим на Порошенко в Украйна, и в подкрепа на Донбас, акцията е част от международната инциатива «Спрете геноцида на населението в Донбас», която протича в редица страни по света и има з цел да привлече вниманието на световната общественост.

 

 

На 5 март пред посолството на Украйна в София се проведе Международна акция „Спрете геноцида на населението в Донбас“. В същия ден акцията се проведе в Русия, Сърбия, САЩ, Великобритания, Франция, Германия, Италия, Чехия, Молдова, Естония, Словения, Полша и др., а на 4 март и в Белгия.

 

В София Международната акция „Спрете геноцида на населението в Донбас“ беше подкрепена от Гражданско Сдружение „Приятели на Русия и Православния Свят“, мото-клуб „Нощни вълци“ (отделение София), Национално Движение „20-ти Април“ и други мирни протестиращи.

 

Акцията започна с панихида в памет на избитите деца в Донбас, всички загинали мирни граждани, избитите опълченци и украински войници в братоубийствената война. Панихидата бе отслужена от отец Петър. Свещеникът произнесе и молитва за мир между братските народи: България, Русия, Украйна, Македония, Сърбия, Румъния, Донецк, Луганск и всички останали православни страни.

 

 

 

 

 

 

 

 

Веднага след началото на панихидата, която постави началото на акцията, участниците запалиха свещи в памет на загиналите в Донбас и почетоха паметта им с мълчание, което веднага беше нарушено от представителите на контрапротеста в подкрепа на украинските власти. Със сирени, мегафони и обдини реплики контрапротестиращите пред украинското посолство (без разрешение от Столична община за провеждане на контрапротест) заглушаваха панихидата, словото на координатора на акцията „Спрете геноцида на населението в Донбас“ в България Олга Гурска, която огласи Обръщението на координаторите и участниците в Международната акция към лидерите на водещи световни държави, международни институции за защита на правата на човека и цялата международна общност. Заглушени бяха и речите на другите участници в акцията. Със заповед на украинското посолство на участниците в акцията не бе позволено да оставят снимки на загиналите деца в Донбас, цветя и свещи и  в памет на убитите хора в Украйна пред оградата на посолството.

 

 

 

 

 

 

 

Представяме на вашето внимание Обръщението/Искане на координаторите и участниците в Международната акция „Спрете геноцида на населението в Донбас“ към лидерите на водещи световни държави, международните институции за защита на правата на човека и цялата международна общност:

Ние, координаторите и участниците в Международната акция „Спрете геноцида на населението в Донбас“, се обръщаме с настоящото Искане към лидерите на водещи световни държави, международни институции за защита на правата на човека и цялата международна общност.

От 21 февруари 2014 година и до днес, лица, завзели властта в Украйна започнаха активно и масово, чрез средства за масова информация (както частни, така и държавни), да провеждат целенасочена нацистка държавна политика, която съдържа очевидни признаци, свидетелстващи за извършване на геноцид и други престъпления на почва национална, религиозна, езикова и идеологическа нетърпимост:

–    в държавата Украйна функционира правителство, опиращо се на тоталитарни и авторитарни методи за управление, в което властта се контролира само от няколко групи лица;

–    държавата Украйна се озова в състояние на гражданска война, което доведе до създаване на условия за масови убийства и пълно нарушаване на правата на рускоезичните граждани на Украйна;

–    рускоезичното население в Украйна, а най-вече жителите в Донбас стават обект на дискриминация. На държавно ниво те са обвинени в съучастие с митичен “външен враг“. По този начин, рускоезичното население публично е обозначено като „сепаратисти“ и „терористи“.  Без доказателства, те са обявени за виновни за сериозни политически и социални проблеми, съществуващи в страната.

–    В Украйна е разпространено убеждението, съгласно което рускоезичните жители в Югоизточна Украйна (преди всичко в Донецка и Луганска области)  са “нехора”. Централни и регионални медии заклеймяват населението с нарицателни, като “колорадски бръмбари”,  “вата”, „подлоги“ и др. От централните канали звучат мнения на “експерти” за необходимостта от изтребление на гражданите. Официалните представители на властта провеждат и поддържат тази риторика в интервютата си. „Дехуманизацията“ и легализацията на насилието срещу рускоезичното население се превърна в норма. В медиите и на митингите се разпространява информация, чрез която се пропагандира идеята за силово решение на „руския въпрос“ в Украйна;

– украинската власт превърна в норма нарушенията на правата на човека по отношение на жителите в Югоизточната част на Украйна, на населението в Луганска и Донецка народни републики.

Горепосочените факти са признаци от случващото се в Югоизточна Украйна (в Луганска и Донецка Народни Републики), които съответстват на списъка с предупредителните признаци, свидетелстващи за опасността на геноцид или други злодеяния в страната, съставени от специалния съветник в ООН по предотвратяване на геноцид в сътрудничество с други експерти по геноцид, публикувани в официалния сайт на Организацията на Обединените нации.

В действията на украинските власти е налице ясният умисъл за разпалване на  нетърпимост и омраза в украинското общество към жителите на Донбас, които представляват национално-културно, историческо общество от хора, идентифициращи себе си като руски и рускоговорящи граждани с тесни родствени, териториални, духовни, културни, социални, икономически и политически връзки с Русия.

На 13 април 2014 година, временно изпълняващият длъжността президент на Украйна Александър Турчинов, обявявайки началото на така наречената „Антитерористична операция“ в Югоизточната част на Украйна (основно на територията на Луганска и Донецка области), де юре и де факто, провъзгласи началото на наказателна акция, както срещу жителите на посочените региони в Украйна, така и срещу всички граждани, несъгласни и открито изразяващи своя мирен протест против действията на нелегитимните власти, дошли на власт в резултат на държавен преврат.

За първи път от времето на Втората световна война, в сърцето на Европа, висше политическо ръководство, не само даде заповед за силово потискане на гражданския протест, но и открито обяви създаване на “филтрационни лагери”, чрез които трябва да премине цялото население на Донецка и Луганска области.

По този начин лицата, завзели властта в Украйна в резултат на така нареченият „Майдан“, са нарушили правата на руските и рускоезични граждани на Украйна. Престъпленията от такъв тип се осъждат строго от Всеобщата Декларация за правата на човека, приета на трета сесия от Генералната Асамблея в ООН с резолюция 217-А (III) от „Международния пакт за правата на човека“ от 10 декември 1948 година.

По-голямата част от украинските медии, не само допринасяха, но и целенасочено, изпълнявайки политическата поръчка на властта, работиха за разпалването на омразата в обществото и оправдаваха насилието от страна на  държавата по отношение на собствените си граждани, включително подстрекаваха към насилие. Тези действия пряко нарушават «Международния пакт за граждански и политически права», приет с Резолюция 2200-А (XXI) от Генералната Асамблея на 16 декември 1966 година, като Член 20 от нея гласи следното: „Всяко проповядване на национална, расова или религиозна омраза, което подбужда към дискриминация, враждебност или насилие, се забранява със закон“.

Срещу мирното население престъпната власт започна да използва смъртоносни видове оръжие – оръжие за масово поразяване:  конвенционална и ракетна артилерия, щурмова авиация. Обстрелите се водиха и продължават да се водят по всички населени места, разположени в  засегнатата зона.

В резултат на престъпната агресия в Донбас, жертви на украинската власт са станали:

Луганска  Народна Республика:

Общо убити – над 2500 души;

Сред тях – 32 деца;

Донецка Народна  Республика:

Общо убити – 4400 души,

Сред тях –  83 деца;

Жени – 595 души; Мъже – 3725 души;

В Донецката Народна Република са разрушени 11 112 инфраструктурни обекта:

1)   Обекти на Здравеопазването (болници, поликлиники) – 98;

2)   Общообразователни и учебни заведения (детски градини, училища и др.) са 486;

3)   Професионални Технически учебни заведения – 54;

4)   Висши учебни заведения – 54;

5)   Обекти в сферата на физическата култура – 25;

6)   Обекти на Културни институции – 53;

7)   Жилищни сгради – 6051;

8)   Търговска площ – 88 обекта;

9)   Електропроводи – 560;

10) Съоръжения за топлоснабдяване – 104;

11) Водоснабдителни обекти – 46 единици;

12) Объекти за газоснабдяване – 2669;

13) Отводнителни и канализационни обекти – 11;

14) Объекти на пътно-транспортната инфраструктура  – 230;

15) Други обекти – 255 единици;

Бежанците от районите, подложени на киевската агресия са стотици хиляди.

     Въоръжените сили на Украйна заедно с доброволческите батальони, полицията, спецслужбите, изпълнявайки престъпните заповеди  на централната власт, извършват не само силови акции –  “чистки” срещу мирното население и преследване на несъгласните лица, но използват и методи на фашистките войски от времето на Втората световна война за осъществяване на военните си действия.

На териториите, където са зверствали батальоните „Азов“, „Торнадо“, „Днепър“ са намерени масови погребения на хора, които са били подложени на мъчения и изтезания. Сред останките са тела на млади момичета, бременни жени и тийнейджъри. Много хора сред мирното население са изчезнали безследно.

     На териториите до фронтовата линия се наблюдават факти на лишаване на граждани от покрив, използване на иззетите жилища за настаняване на лица, служещи във въоръжените украински подразделения.  

     Основната отговорност за извършване на престъпленията срещу човечеството и военните престъпления носят така наречените „доброволчески подразделения“, част от които не скриват своята националистическа, фашистка и неонацистка насоченост.

Паралелно с военната агресия, официалният Киев в лицето на Президента на Украйна, Министерският съвет на Украйна и Върховната рада на Украйна, осъществиха пълна блокада на голяма част от територията на Донбас.  Украинската власт блокира социалните  придобивки на населението в Донбас, ограничи вноса на хранителни продукти, медикаменти и стоки от първа необходимост. Блокирани са автомагистрали, пътища и железопътни  линии. Не работят пощенски клонове. В резултат на тези престъпни действия хората са оставени на ръба на оцеляването.

Съгласно Член I от Конвенцията за предотвратяване и наказване на престъплението геноцид, приета от Генералната Асамблея на ООН на 9 декември 1948 година, геноцид е „престъпление, което нарушава нормите на международното право“, „независимо от това, дали той е извършен в мирно или военно време“.

С Член II на същия международно-правов документ, е утвърдено, че геноцид означава всеки от следните актове, извършени с намерение да бъде унищожена напълно или частично някоя национална, етническа, расова или религиозна група като такава:

а) убийство на членовете на групата;

 1. b) причиняване на сериозни телесни или душевни повреди на членовете на такава група;
 2. c) умишлено създаване за групата на условия на живот, целящи пълно или частично физическо унищожение;
 3. d) мерки, целящи предотвратяване на раждаемостта в средата на такава група;
 4. e) съучастие в геноцид.

Според Член III от Конвенцията за предотвратяване и наказване на престъплението геноцид, наказуеми са следните деяния:

а) геноцид;

 1. b) заговор с цел извършване на геноцид;
 2. c) пряко и публично подстрекателство към извършване на геноцид;
 3. d) опит за извършване на геноцид;
 4. e) съучастие в геноцид.

И накрая,  Член IV от Конвенцията гласи, че лицата, извършващи геноцид или някакви други от изброените по-горе деяния, подлежат на наказание „независимо от това, дали те са конституционно отговорни управници, държавни служители или частни лица“.

Така, в действията на висши официални лица на Украйна, включително на депутати от Върховната рада, на част от офицерите на Въоръжените сили и украинските спецслужби, са налични явни признаци на престъпления, на които името е ГЕНОЦИД.

Въпреки това към днешна дата, само Руската федерация в лицето на нейния Президент и Правителство, оказва помощ на страдащите от действията на политическия режим, дошъл на власт в Украйна през февруари 2014 година. Също така, чрез национални наказателни законодателства Руската федерация се опитва да привлече виновните към отговорност.

     Предвид всичко изложено по-горе, Ние, координаторите и участниците в Международната акция „Спрете геноцида на населението в Донбас“ се обръщаме към лидерите на световните държави: САЩ, Австрия, Германия, Великобритания, Русия, Франция, Белгия, България,  Унгария, Италия, Молдова, Словакия, Чехия, Ирландия, Холандия и цялата международна общност, в лицето на Организацията на обединените нации (ООН), със следното  искане:

 1. Да признаят за Държавен преврат и осъдят събитията в Украйна от ноември 2013 година до февруари на 2014 година включително;
 2. Да признаят за ГЕНОЦИД събитията в Югоизточна Украйна (в Донецка и Луганска Народни Републики) за периода февруари 2014 до настоящия момент;
 3. Да признаят доброволческите и териториални батальони на Украйна, както и някои части на ВСУ (Въоръжените сили на Украйна), действащи на територията на Донецка и Луганска Народни Републики в така наречената зона на АТО (антитерористична операция) за терористични организации, които включително извършиха държавния преврат в Украйна;
 4. Да бъде разгледан въпросът за привличане към международна углавна отговорност на украинският Президент Петро Порошенко, Александър Турчинов, Виталий Кличко, Арсений Яценюк и други, за умишлените им действия, изразени в подготовката и осъществяването на държавния преврат в Украйна през февруари 2014 година, както и за създаването на незаконни въоръжени формирования, а също за преднамерени действия, насочени към ГЕНОЦИД на населението в Луганска и Донецка области в рамките на обявената на 7 април 2014 година така наречена АТО (Антитерористична операция).
 5. Да бъде решен въпросът по създаването на Международния ТРИБУНАЛ въз основа на факта за извършване на ГЕНОЦИД срещу населението в Луганска и Донецка области от страна на лица, дошли на власт по нелегитимен път в резултат на държавен преврат в Украйна.
 6. Да признаят Луганска Народна република и Донецка Народна Република, въз основа на международното право за самоопределение, за независими и суверенни държави.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Координатор на акцията за България: Олга Гурска

 

Източник: Медия Орел

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;