Източници от администрацията на Доналд Тръмп и неназовани западни дипломати заявиха за агенция  Асошиейтед Прес, че президентът на САЩ може временно да отложи работата върху споразумението с Русия за борба с ИД  и по други въпроси по националната сигурност.

Президент США Дональд Трамп прибывает на авиабазу Лэнгли в Хамптоне. 2 марта 2017 года

Както се казва в съобщението, това може да е свързано с натиск върху екипа на Тръмп заради обвиненията в контакти с Москва.

 

Върху смяната на външнополитическия курс може да влияе и това, че новите лица в обкръжението на президента на САЩ се придържат към по-твърди позиции по отношение на Русия, пише агенцията.

 

В частност, съветникът на Тръмп по националната сигурност Херберт Макмастър на среща със служители от Съвета за националната сигурност е нарекъл Русия и Китай страни, които искат да преобърнат съществуващия световен ред, това е споделил един от чиновниците от администрацията, присъстващ на срещата.

 

На свой ред дипломатически представители в разговори с Тръмп са подчертали, че споразумението с Русия носи големи рискове, отбелязва дипломатическият източник.

 

Един от чиновниците от администрацията добавил, че Тръмп и неговите съветници на този етап се намират в начален стадий на обсъждането на подходите по отношение на външната политика на САЩ по отношение на Москва.

 

Президент США во время выступления перед палатами Конгресса в Вашингтоне, США. 28 февраля 2017 года

 

Бившият посланик на САЩ в Русия Майкъл Макфол отбелязва, че американският президент е «подбрал хора на високопоставени длъжности, които не споделят неговите възгледи за сътрудничество с Москва».

 

Съюзниците се опитали да изложат позициите си пред Тръмп на по-понятен да него, като на бивш бизнесмен, език. Те подчертали, че ще бъде по-сложно да се реализира курсът на президента за възстановяване на лидерската роля на САЩ в света, ако Вашингтон тръгне на отстъпки пред Москва.

 

Както са заявили източниците за агенцията, Тръмп разглежда като препятствие за сътрудничеството с Русия съобщенията, че тя уж нарушава Договора за ликвидирането на ракетите със среден и малък радиус на действие.

 

 

Директорът на департамента по въпросите за неразпространение и контрол на въоръжението към МВнР на Русия Михаил Улянов заяви, че всички подобни заявления носят голословен характер.

Избранный президент США Дональд Трамп во время выступления в Вашингтоне. 19 января 2017

В края на февруари прессекретарят на президента на САЩ Шон Спайсер съобщи, че Тръмп се опитва да сключи «сделка» с Русия в борбата с тероризма и икономиката.

 

Кремъл отбеляза, че вижда определено съвпадане на интересите на Москва и Вашингтон, в частност, в областта на борбата с тероризма. Прессекретаря на руския президент Дмитрий Песков заяви:

 

«ние чуваме различни изявления от президента Тръмп. Изпълнени сме с търпение. Очакваме кога след изявленията ще последват някакви действия, които ще ни дадат яснота върху кое следва и можем да се ориентираме в двустранните руско-американски отношения».

News Front

 

 

 

 

Тагове: ; ; ;