Пилотът на изтребителя МиГ-21 от ВВС на Сирия, който се разби на турска територия, се намира в държавната болница в град Хатай.

 

Анатолийската агенция съобщи в същото време, че пилотът е намерен на 500 метра в планинската местност в провинция Хатай 9 часа след катастрофата. Той е бил в полуживо състояние. Счита се, че след катапултирането и приземяването сириецът се е опитал да се изкачи на хълм, за да се свърже по радиостанцията със своето командване. Той е управлявал самолета сам.

 

Към спасителните операции са били привлечени отряди от полицията, жандармерията и др. части. Във връзка със започналите силни дъждове, които напълно е можело да унищожат следите от пилота, са били задействани още сили.

 

Части от самолети са били разхвърляни в горската местност по хълмовете в района Айведереси на 8 км от най-близкото населено място.

 

Самолетът, падайки, е срязал и превърнал почти в трохи голям брой дървета. Много от частите на самолета са напълно изгорели, отбелязва се, че са открити и някои елементи от бойния комплект на МиГ-21.

 

Изтребителят изчезна от екрана на радарите в събота вечерта, когато се намираше близо до Турция. Губернаторът на Хатай Ердал Ата съобщи, че «не става дума за нарушаване на границата».

 

 

Според него, вероятно самолетът е паднал по технически причини или заради друг инцидент, случил се над сирийска територия.

 

По данни на агенция Доган, МиГ-21 вероятно е бил свален от терористите на ИД в района на населеното място Мамарат-Мирин, намиращо се на 10 км от границата с Турция, след което машината е загубила височина и е рухнала вече на територията на Хатай.

News Front

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ;