Руските въоръжени сили не са съпричастни към атаката над хуманитарния конвой около Алепо през 2016 г. До този извод е достигнала Международната комисия на ООН по разследването на инцидентите в Сирия. Независимо от това, че Москва нееднократно посочваше, че няма нищо общо с обстрела, точно този инцидент бе използван от западните политици като доказателство за военните престъпления в Сирия и повод за разширяване на санкциите.

Обвинения иссякли: ООН установила непричастность Москвы к атаке на гумконвой в Сирии

  • Reuters
Авторите на доклада са достигнали до този извод, проучвайки вида на използваните боеприпаси, размерите на атакуваната територия и продължителността на атаките.
Москва нееднократно заявява, че всички съобщения за някаква съпричастност на Русия към нападението над хуманитарния конвой са лишени от всякакви основания. Молбите от руска страна да се предоставят доказателство оставаха без отговор. След като САЩ се опитаха да прехвърлят отговорността за инцидента върху Русия, Великобритания съобщи, че уж разполага със спътникови снимки, които доказват съпричастността на Москва към атаката. Тези твърдения бяха опровергани от Министерството на отбраната на Русия. А вече е налице и официално опровержение от ООН.

Припомняме, че на 19 септември ООН изпрати в две населени места в провинция Алепо и Хомс хуманитарна помощ за над 160 хиляди човека. 18 камиона от общо 31 бяха подложени на атака в района на Урум ал-Кубра и северозападно от град Алепо. След обстрела САЩ заявиха за намерението си да преразгледат отношенията си с Русия по въпроса за сътрудничеството по сирийското регулиране.

 

 

Външният министър на Русия Сергей Лавров съобщи за намерението на Москва бъде извършено щателно разследване на нападението над хуманитарния конвой на ООН в Сирия.

 

Военните престъпления в Сирия

 

В доклада се съобщава също за «многобройни случаи и твърдения за хвърлени от вертолети самоделни бомби с хлор, което е довело до жертви от страна на мирното население».

 

 

Експертите от ООН са стигнали до извода, че «събраната информация не предполага участието на руски ВС  в нито един от тези инциденти».

 

«Изхождайки от това, че всички данни за инциденти са резултат от хвърляне на бомби от самолети, бе направено заключението, че атаките са били извършени от сирийските ВВС. Използването на хлорин от сирийските ВВС е било извършено по схемата, която се наблюдаваше през 2014  и 2015 г.», — се отбелязва в доклада на ООН.

 

 

Припомняме, че през януари 2017 г. настоящият държавен секретар на САЩ, собственик на нефтената компания ExxonMobil Рекс Тилерсън отказа да определи като военни престъпления действията на Русия в Сирия.

 

«Не бих се позовавал само на това, което се съобщава публично. Бих искал потвърждения от разузнаването, които да ми представят неопровержими факти», — отговори Тилерсън на въпроса, счита ли той действията на Русия в Сирия за военни престъпления.

 

По време на изложението си пред сената Тилерсът съобщи също, че не признава правата на Русия над Крим, заяви за своята подкрепа за закона Магнитский. Тази позиция на Тилерсън по-късно бе подложена на рязка критика. Ръководителят на пресслужбата на Държавния департамент на САЩ Март Тонър също отказа да нарече действията на Русия военни престъпления.

 

 

Тогава той заяви, че и администрацията на президента на САЩ Обама не е готова да твърди, че Русия носи някаква отговорност за предполагаемите военни престъпления в Сирия.

News Front

 

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;