Предишната администрация на демократа Обама в последните дни от пребиваването си на власт е полагала значителни усилия, за да разпространи информация за уж налични връзки между президента Тръмп и Русия, а също с нищо непотвърдени данни за намесата на Русия в американските избори, всичко това е трябвало да стане достояние на колкото се може по-широк кръг от хора в САЩ. Това съобщи в сряда, 1 март, вестник The New York Times (NYT).

 

 

По данни на източниците на изданието, администрацията на Обама  е била решена на всичко, опасявайки се, че след смяната на властта придобитата информация за «руската намеса» ще бъде забравена или целенасочено унищожена.

 

 

Освен това, обкръжението на екс-президента е искало профилните ведомства в САЩ да имат достатъчно информация за провеждането на бъдещи разследвания, касаещи намесата на чужди държави в американските избори, а също проверките по повод връзките на Тръмп.

 

Както пише изданието, съюзниците на САЩ, включително Великобритания и Дания, за целта специално и по поръчка на Вашингтон са давали на американските официални лица информация за някакви срещи в европейски градове между Тръмп и представители на Русия по време на предизборната кампания.

 

 

 

Освен това, разузнаването на САЩ в последните седмици от пребиваването на Обама на власт е занижило нивото на секретност на редица документи и доклади, касаещи т.нар. руска следа, опитвайки се  с това да запознае колкото се може повече на брой представители както на американското правителство, така и на властите на редица страни от Европа, пише изданието.

 

По сведения на NYT. администрацията на Обама се е опитала също да разпространи подобни доклади за Русия в Конгреса.

 

Например, Държавният департамент е предал на архива такива документи с гриф «секретно» за проучване на един от сенаторите само няколко дена преди инаугурацията на Тръмп.

 

При това, както пише изданието, нито едно от тези действия не е инициирано лично от Обама.

News Front

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;