Le Temps: Никога не сме се договаряли с Русия, че няма да се разширяваме

Дата на публикуване: 05 03 2017, 06:49


Йенс Столтенберг обеща, че НАТО няма да започне да отговаря огледално на действията на Москва, а вместо това ще увеличава присъствието си в страните от Европа. При това, както той сподели в интервю за Le Temps, страните от алианса са на единно мнение, че по отношение на Русия те трябва да останат силни, но да държат отворена вратата си за политически диалог.
Генсек НАТО: мы не хотим гонки вооружений, но шаги Москвы без ответа не оставим

По руския въпрос всички членове на НАТО са на единно мнение, заяви генералния секретар на организацията Йенс Столтенберг в интервю за  Le Temps.

 

Според него, алиансът е решил да вземе на въоръжение двойнствения подход:

«Ние трябва да бъдем силни, решителни, но ще продължим да пазим отворени каналите си за политически диалог, за да оправим отношенията си с Русия».

 

Столтенберг твърди, че НАТО не желае нито нова студена война, нито конфронтация.

 

«НАТО действа по отбранителен, обмислен и съразмерен начин», — счита политикът.

 

Според него, той се е срещал в Мюнхен с руския министър на външните работи Сергей Лавров.

 

«Когато нараства напрежението, важно е да се седне заедно в една зала и да се обменят мнения, в това число по въпроси, предизвикващи разногласия, като например за Украйна».

В продължение на няколко години Русия е взела на въоръжение нов модел на поведение, счита генералният секретар на алианса.

 

Така например, Москва два пъти е увеличила своя бюджет за отбрана и развива новия си военен потенциал. НАТО е отговорило на това със засилване присъствието в източните страни от алианса, но, както твърди Столтенберг, военната организация прави това само с цел защита и при спазване на всички договорености.

 

«Ние не искаме нова надпревара във въоръжаването».

 

Столтенберг твърди: на действията на Русия НАТО няма да започне да отговаря огледално. Вместо това алиансът ще увеличи своето присъствие в Европа, за да има възможност да отговори колективно, ако върху един от неговите членове бъде извършено нападение.

 

Но НАТО няма намерение да затваря вратите пред Украйна или Грузия.

Столтенберг счита, че това би било крайно опасно.

 

«Ако НАТО започне да говори, че е готово да затвори вратите пред такива страни, като Украйна или Грузия, за да умиротвори Русия, то ние ще приемем това, което не бива да приемаме — ще възстановим сферите на влияние, когато крупни държави имат правото да решават съдбата на малки държави».

 

Той твърди още: само самите граждани на Грузия и Украйна могат да решават да влизат ли в НАТО ли не.
Освен това, Столтенберг твърди: между Съветския съюз и НАТО не са били приемани никакво споразумения за това, че алиансът не бива да се разширява, когато СССР се разпадна.

 

Нещо повече, според него, за подобно нещо и не е можело да се постигне споразумение, защото нито Вашингтон, нито Москва имали правото да решават бъдещето на Полша или Естония. Когато тези страни поискали да влязат в НАТО, алиансът не е могъл да им откаже с аргумента, че Москва ще е против, защото хората не биха разбрали подобно оправдание.

 

Така и родната на Столтенберг Норвегия е станала част от НАТО, независимо от недоволството на Москва, споделя в интервюто си генералният секретар за  Le Temps.
News Front

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;

Добавить комментарий