Участник в щурма на Палмира разказа детайли от операцията

Военният кореспондент Олег Блохин, който се намира в отрядите на сирийската правителствена армия, разказа подробности за превземането на Палмира на страницата си в социалната мрежа Фейсбук.

 

Според него, щурмът на града е бил извършен толкова грамотно, че терористите не са имали никакъв шанс.

 

«Зрелището беше забележително, като във филмите за Втората световна война.

 

В 7.30 ч. бе дадена заповед за щурм към града. Бойците от сирийската армия тръгнаха по два паралелни пътя. Единият водеше от юг направо към историческия комплекс Палмира.

 

Вторият — в района на цитаделата, където се намират югозападните врати на Тадмор. Първоначално щурмуващите не срещнаха особена съпротива. Първите огнища на съпротива се появиха, когато колоната, идваща от юг към развалините на Палмира, достигна до хотелския комплекс.

 

Почти в същото време щурмуващите сирийски части се сблъскаха с бригада джихадисти, които идваха пеша откъм цитаделата» — разказва Блохин.

 

 

Той пише още, че терористите са използвали крупнокалибрено стрелково оръжие и дори са ударили една бронирана машина с помощта на ПТУР. Терористите също са започнали обстрел по позициите на армията с миномети, но огневите точки достатъчно бързо са били ликвидирани с помощта на артилерията и вертолетите.

 

 

Картинка

Към 14 часа терористите са изоставили древния град и отстъпили към жилищните райони. Към 14.30 ч. армията превзела височината Сириятел и в ръцете на джихадистите останала само цитаделата.

 

Към 15 часа паднала и тя.

 

В същото време в града от изток влязла още една група, джахидистите имали само един шанс — да отстъпят.

 

Военният кореспондент счита, че фактът на щурма не е бил сюрприз да ислямистите, но начинът, по който той бил проведен, предизвиквал възхищение.

News Front

 

 

Коментари:

Зареждане ...