Успехите в борбата с ИД в Сирия са съпроводени с повишаване на риска от случайни инциденти във въздушното пространство в тази арабска страна.

 

За това предупреди шефът на Бойното авиационно командване на ВВС на САЩ генерал Хърбърт Карлайл, предаде ТАСС.

 

Според него, «деконфликтацията с Русия е невероятно ценна», «трябва да се повиши диалогът за предотвратяването на грешки, от които ще последват непредвидени обстоятелства».

 

«Определено считам, че намаляването на районите, които са в ръцете на ИД, означава, че усилията на Русия, Сирия и САЩ, насочени в борбата с групировката, вече се обръщат към полетите на военната авиация на тези страни, които са на «извънредно близко разстояние една с друга», отколкото по-рано», — заяви той.

 

 

Когато лишаваме ИД от пространство за бой, това определено поражда голям конфликтен потенциал между нас (САЩ) и другите играчи в този театър на бойните действия, включително с турците, които също летят в този регион, — каза Карлайл.

 

Например, активизирането на боевете около Рака създава «много по-плътна околна среда за американците, руснаците и сирийците», — подчерта генералът.

 

 

Припомняме, че понастоящем нямаме яснота по плана за разгром на Ислямска държава, който се изработва от администрацията на Тръмп.

 

Както отбелязва  The Washington Post, това може да повлече след себе си съществена промяна в стратегията за действия в Сирия, наследена от Обама. САЩ могат да ограничат или напълно да се откажат от подкрепата на умерената опозиция, но и от използването на частите на сирийските кюрди в качеството им на основна «опосредствена сила» за САЩ в боевете с ИД.

 

Генерал Хърбът Карлайл съобщи също, че радиолокационните станции на ПРО на Русия и Сирия не работят целенасочено срещу американската авиация.

 

«Това не е насочена към нас (САЩ) плътна атмосферна заплаха. В момента ние действаме в нея, защото руснаците и сирийците нямат за цел нашите самолети», — каза военачалникът.

 

На молба на журналистите да уточни, имало ли е случаи, в които средствата на ПРО на Русия в Сирия да са осъществявали прицел или съпровождане на американски цели, Карлайл отговори:

«Не».

 

Руснаците и сирийците имат активни ПВО системи. Но те не целят нашите летателни апарати. Независимо от това, тези ракетни системи «земя-въздух» се експлоатират активно. Техните радари са активни», — продължи Карлайл.

 

Ръководителят на Бойното авиационно командване на ВВС на САЩ отбеляза, че Турция не винаги информира САЩ за операциите на своите ВВС в Сирия, независимо от това, че тя е съюзничка на Вашингтон в НАТО.

 

Генералът фактически обясни с това искрите, които прехвърчат между САЩ и Анкара, които рязко се възпламениха след пуча в Турция.

News Front

 

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;