Из словото на президента на България Румен Радев по повод Националния празник на страната, произнесено късно вечерта на 3 март.
«Много събития предхождат възкръсването на България, но едно ги свързва — паметта за историята и за езика.

Човекът на бъдещето ще е онзи с най-дълбока памет. Д
а не забравяме делото на възрожденците.
И нека не гледаме на миналото като на бреме — миналото е капитал, защото всяко поражение е урок, а всеки триумф е вдъхновение, когато страниците на историята се четат със смирение и признателност към жертвите — своите и чуждите.
Да помним е дълг, защото историята не дава прошка за забравата. Поклон пред загиналите за свободата на родината! Да живее България!
 
Историята ни учи, че свободата винаги струва скъпо, затова си спомняме с благодарност за нашите национални герои и почитаме хилядите българи, които поколения наред не загубиха вяра и със саможертвата си приближаваха деня на свободата.
За нас е особено важно, че в тази борба ние не бяхме сами. Днес ние отдаваме почит и на воините, събрани под знамената на император Александър Втори — хилядите руснаци, румънци, финландци, украинци, беларуси, поляци, литовци, сърби и черногорци, както и на хилядите други герои, отдали живота си за нашата свобода.  
В онези времена цяла Европа — от Петербург до Дъблин се вълнува от съдбата на българите. На 3 март ние си спомняме за Гладстон, за Макгахан, за Виктор Юго, които подкрепиха българската кауза».

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;