Президентът на Турция Реджеп Ердоган заяви, че задържаният в Турция кореспондент на вестник Die Welt Дениз Юджел е «немски шпионин». Това в петък съобщи Agence France-Presse.

 

Ердоган излезе с критика към правителството на Германия. Немските власти, вероятно «ще трябва да бъдат дадени на съд, защото те помагат на терористи и им дават приют», заяви Ердоган в своята реч, осъждайки неотдавнашното решение на немските власти да отменят мероприятието с участието на турски министри в Германия.

 

На 17 февруари стана известно, че 43-годишният Юджел е задържан от турската полиция по подозрение за участие в терористична организация, неправомерно използване на данни, а също пропаганда на тероризъм.

 

Преди това той работи по темата за хакерските атаки върху електронната поща на министъра на енергетиката и природните ресурси на Турция Барак Албайрак. В момента журналистът е в СИЗО.

Според СМИ, Боздаг е планирал да агитира живеещите в Германия свои сънародници да подкрепят на предстоящия референдум поправки в конституцията, които разширяват пълномощията на държавата.

 

 

 

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ;