Санстефанският договор е парче от пъзела на имперските амбиции на Балканите и прелюдия към Берлинския конгрес, но дава възможност за народа ни сам да се бори за идеалите си

 

И лидерът на «Нова република» Радан Кънев не пропусна да честити националния празник на българите през социалните мрежи:

 

«Честит празник! Но нека помним, че съвременна България не започва на този ден.

 

Българската нация се въздига преди да има свободна държава — в просветните и църковни борби на Възраждането.

 

Тя израства около църквата, построена с волни дарения на гражданите, около училището, изградено от заможните, за да учат там децата и на най-бедните, около читалището, в което се ражда новата българска култура по европейски образец.

 

Нацията ни съзрява и в емигрантските кръгове в Букурещ, Браила, Киев и Виена, в Цариградската диаспора, в Белградската легия.

 

Нова България е построена на здравите основи на знанието, вярата, културата, местната общност и местното самоуправление. На тези основи стъпват «младите», за да прогласят идеала за «демократска република», обединяваща цялото българско землище, част от семейството на свободните европейски народи», пише Кънев.

 

«3 март не осъществява нито един от двата идеала — демократичния и териториалния. Санстефанският договор е парче от пъзела на имперските амбиции на Балканите и прелюдия към Берлинския конгрес.

 

Но той дава най-важното — Свобода и възможност за народа ни сам да се бори за идеалите си. Да установи — пряко имперската воля — демокрация, да се опази от чужда окупация, да извърши, напук на Истанбул и Петербург, Съединението, да постигне независимост, да воюва, трагично и неуспешно, за национално обединение.

 

3 март не е нито началото, нито краят на пътя. Но тогава осъществен един от заветите на Левски: «Свобода и всекиму своето!», завършва Кънев.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ;