Полицията в Брюксел спря автомобил с газови бутилки, управляван от радикализиран ислямист, който е осъждан на 5 години затвор за тероризъм. Това съобщават местни медии, предаде БНР.

 

Полицаите спрели автомобила, заради движение с висока скорост и преминаване на няколко червени светофара. При последвалата проверка шофьорът отказал да отвори багажника и се наложило  полицаите да отворят багажното отделение насила.

 

Районът остава отцепен, а околните сгради са опразнени. Колите на градския транспорт не обслужват околните спирки.
На мястото са пристигнали екипи сапьори, а преди малко очевидци са чули силен взрив. Възможно е това да е контролирана операция на службите по обезопасяване.
През септември миналата година, полицията в Париж предотврати атентат около катедралата Нотр Дам. Тогава бе установено, че терористи са възнамерявали да взривят автомобил, пълен с газови бутилки и паркиран край храма.

 

Медии в Белгия съобщават и за още един инцидент — по прозореца на къщата на председателя на белгийската партия Нов фламадски алианс Барт де Вевер е хвърлена брадва. Де Вевер е кмет на Антверпен и водач на умерените националисти. Неговата партия е мандатоносител на коалиционното правителство. В момента на нападението той е отсъствал от дома си, но там е била неговата майка. По случая има задържан, се посочва в информациите.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ;