Министърът на отбраната Стефан Янев и изпълняващият длъжността началник на отбраната вицеадмирал Емил Ефтимов ще участват утре, 3 март, в церемонията по издигане на Националното знаме на Република България пред паметника на Незнайния воин в столицата, която ще започне в 11.00 ч, съобщи Министерството на отбраната на България.

По повод Националния празник в 12.00 ч. ще се извърши тържествена смяна на почетния гвардейски караул пред официалния вход на сградата на Президентството.

Тържествената проверка (заря) в чест на 139-та годишнина от Освобождението на България ще се проведе от 18.30 ч. пред Народното събрание. В церемонията ще участват военнослужещи от военни формирования 28 860 – Горна Малина, 42 600 – Мусачево, 22 320 –Божурище, както и военнослужещи от Националната гвардейска част със знамената-светини – Самарското знаме – Знамето на 3-та дружина на Българското опълчение, Щандарт на 1-ви конен полк, Знаме на 23-ти пехотен Шипченски полк, Знаме на 15-ти пехотен Ломски полк, Знаме на 13-ти пехотен Рилски полк, Знаме на 24-ти пехотен Черноморски полк, Знаме на 25-ти пехотен Драгомански полк, Знаме на 31-ви пехотен Силистренски полк.
Командващ на тържествената проверка (заря) ще бъде бригаден генерал Илко Йорданов, командир на Националната гвардейска част.

Военнослужещи от Българската армия ще участват в тържественото отбелязване на Националния ни празник – 3 март в цялата страна.

Уважаеми колеги,

Достъпът на представителите на медиите в София ще става след представяне на документ за самоличност и актуална журналистическа карта:
— за церемонията по издигане на Националното знаме на Република България пред паметника на Незнайния воин представителите на медиите, отразяващи събитието, ще бъдат пропускани през КПП, разположено на кръстовището на ул. „Париж“ и ул. „Шипка“ до 10.30 ч.;
— за тържествената проверка (заря) представители на медиите ще бъдат пропускани през КПП, разположено между сградите на Народно събрание (северния вход на сградата) и БАН с подход от Храм-паметник „Св. Александър Невски“ до 17.45 ч.

* * *

Биографични данни на командващия тържествената проверка пред Народното събрание в София бригаден генерал Илко Йорданов, командир на Националната гвардейска част.

Бригаден генерал Илко Йорданов е завършил ВВОВУ „В. Левски” през 1983 г., през 1997 г. се дипломира като магистър по военно дело във факултет „Командно-щабен“ на Военна академия „Г. С. Раковски“, а през 2007 г. завършва стратегически курс „Оперативно-тактически – Сухопътни войски” във Военна академия „Г. С. Раковски“. По време на своята служба в Българската армия е преминал през всички командни длъжности от командир на взвод до командир на батальон.

От 2008 г. е заместник-командир на Националната гвардейска част, от 12 декември 2016 г. е командир на Националната гвардейска част. Носител е на множество награди, сред които Почетен знак на Министерството на отбраната „Свети Георги” – II степен, награден знак „За вярна служба под знамената” – III степен от министъра на отбраната и Награден знак – „За отлична служба“ – I степен.

Тагове: ; ; ; ; ;