Работна група вече подготвя процедурата за кандидатстване на страната ни за така наречената «чакалня» на еврозоната. Това обяви служебният министър-председател Огнян Герджиков, съобщи БНР. По думите му по-бързото влизане на България във валутния съюз ще е от полза за страната:

 

Подготвят се нещата, за да кандидатстваме, за да стане. Това е нещо, което много ми се иска. Водят се преговори по този въпрос. Това е политически въпрос. Иска се лобиране в Брюксел. Има хора, които вече го правят. Единственото лошо е, че към днешна дата нямаме еврокомисар.

 

Според Огнян Герджиков федерализмът е бъдещето на Европейския съюз. Той коментира представената вчера от председателя на Европейската комисия Жан Клод Юнкер «Бяла книга», в която са разработени сценариите за бъдещето на Съюза:

Коя точно ще бъде скоростта нека да не гадаем, защото тепърва всичко това подлежи на преговори. Съществува и вариантът за една глобална Европа, за една федерация, което, аз признавам, е моя мечта. Аз съм отявлен глобалист. Смятам, че бъдещето на Европа е именно във федерализма, защото иначе Европа не може да се противопостави на големите икономики.

 

 

Припомняме, че Еврозона се нарича групата от страни-членки на Европейския съюз, които са приели еврото за своя официална валута.

 

Създадена е през 1999 г. Европейската централна банка определя монетарната политика на страните от еврозоната.

 

Кризата в еврозоната започна от Гърция през 2009 г. и обхвана целия блок. Последната засегната страна е Кипър. Кризата доведе до изливане на около половин трилион долара като спасителни заеми за закъсали страни и наложи безпрецедентни мерки за икономии. Резултатът бе рецесия и рекордна безработица.

 

БВП на страните от еврозоната се е понижил с 0.2% през първото тримесечие на 2013 г. спрямо предходното тримесечие и с 1% на годишна база. Това е спад за шесто поредно тримесечие. С най-голям спад на годишна база са Гърция и Кипър, както и Португалия

 

Годишната инфлация в еврозоната за 2012 година е 2.5 %.  През април 2013 г. тя падна до 1.2% на годишна база.

 

Безработицата през март 2013 г. достигна рекордното ниво от 12.1%. Тя е най-висока в Испания (26,7%), Португалия (17.5%), като последните данни за Гърция сочат ниво от 27%.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;