Новоназначеният извънреден и пълномощен посланик на Република България в Република Словения Димитър Абаджиев връчи акредитивните си писма на президента на Словения Борут Пахор, на официална церемония в Президентския дворец в Любляна, на 2 март 2017 година, съобщи Министерството на външните работи на България.

 

В рамките на провелия се след церемонията разговор бе дадена висока оценка на състоянието на българо-словенските отношения. Президентът Пахор изрази задоволство от резултатите от официалното посещение на президента Росен Плевнелиев в Словения (25 юли 2016 г.) и от своето участие в 12-та Среща на Групата „Арайолуш” в България (14-15 септември 2016 г.).

 

Посланик Димитър Абаджиев предаде поздравленията на президента Румен Радев за словенския държавен глава. В отговор на проявен интерес от страна на президента Пахор, той представи накратко актуалното социално-икономическо положение в България, като изтъкна добрите икономически показатели на страната ни през последните години.

 

Сред темите на разговора бяха още актуалните предизвикателства, пред които е изправен ЕС, както и темата за Западните Балкани и възможностите за задълбочаване на двустранното сътрудничество в контекста на запазването на европейската перспектива на страните от региона.

 

Припомняме: Димитър Иванов Абаджиев е български политик. Роден е на 15 декември 1965 г. в Омуртаг. Член е на СДС, ДСБ и на националното ръководство на РЗС.

Тагове: ; ; ; ; ; ;