Почти 45 000 са приетите заявления за гласуване в чужбина на предстоящите предсрочни парламентарни избори. За сравнение, на президентските избори миналата година молбите бяха около 36 хиляди.

 

Само 1 807 са заявленията, подадени чрез дипломатическите и консулски представителства. Всички останали са получени по електронен път. Кандидатите за гласуване ще бъдат предварително записани в избирателните списъци с цел улеснение на изборния процес и ще подават само декларация, че не са гласували и няма да гласуват на друго място.

 

Заявленията във Великобритания са 5 260, в Испания 3 009, в Германия 2 755, в САЩ близо 2 800. 19 хиляди заявления идват от Турция.

 

На 4-ти март Централната избирателна комисия ще приеме решение за броя на секциите, в които ще се гласува в чужбина и къде ще бъдат разположени те.

 

Говорителят на комисията Камелия Нейкова съобщи:

 

Тези избиратели, които са подали заявления ще бъдат предварително включени в списъците, така че няма да се губи време. Декларацията, която трябва да подадат единствено е, че не са гласували и няма да гласуват на друго място.

 

Александър Андреев съобщи, че в две държави Турция и САЩ, кандидатите да гласуват надвишават разрешените от закона 35 секци.

 

По отношение на Република Германия, германската държава не разрешава гласуването извън дипломатическите и консулските представителства. В тази връзка ще бъдат разкрити брой секции, който да позволява на тези места да се гласува от българските граждани.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ;