Външно министерство на Русия е разтревожено от политическата ситуация в Македония, се казва в изявлението на дипломатическото представителство.
«С тревога констатираме, че политическата криза в Македония, провокирана от грубата намеса отвън във вътрешните работи на страната, се задълбочава. ЕС и НАТО-вские ръководители  се опитват да натрапят на македонците «албанската платформа», изготвена от Тирана в кабинета на премиера под егидата на т.нар. Велика Албания, която платформа илюстрира териториалните претенции по отношение на големи райони в съседните Черна гора, Сърбия, Македония и Гърция», — отбелязват от МВнР на Русия.
Външното министерство на Русия подчертава, че тази позиция цели разрушаването на македонската държавност и дестабилизацията на Балканите.
«Западът чрез ръцете на албанското малцинство се опитва да сложи на власт в Скопие претърпялата поражение опозиция, която се подписа под ултимативните искания на албанците, водещи към срив на конституционните устои на страната…
Настояваме да се прекрати външната намеса във вътрешните работи на Македония, да се уважава правото на македонските граждани самостоятелно да решават своята съдба в съответствие с основополагащите демократични принципи», — добавят от външното министерство на Русия.
По-рано МВнР на Русия нарекоха провокация съобщенията от СМИ за разделянето на Македония.

Тагове: ; ; ; ; ; ;