От една страна, Украйна има доста сложно минало, от друга обаче, това не е съвсем така.

 

В течение на 500 години Украйна, Беларус и Русия имат обща история, в която Киев играе осова роля.

 

През следващите 300 години господството над Украйна е предмет на спорове между Полша и Литва, а впоследствие — в течение на 340 години нейното «ядро» е част от Руската империя.

 

След края на Втората световна война цяла Украйна става част от СССР.

 

Украинският език е толкова близък до руския, че лесно се разбира от руснаците, още повече, че в Киев, както и в южната и източна част на страната преобладава именно руският език.

 

Основната религия е православието (60%), докато католическото малцинство (10%) доминира в най-западната част, а мюсюлманите (3%) са съсредоточени предимно в Крим.

 

Списъкът от най-известните учени, музиканти, писатели, политици и военачалници в историята на Русия няма да е пълен, ако в него не присъстват и такива украински имена, които считат себе си за част от руската култура,  като Евгений Слуцки, Игор Прокофиев, Николай Гогол или Григорий Зиновиев, също както и украинската история е тясно свързана с имената на много известни руснаци.

 

В Украйна живеят 46 млн. души (според преброяването от 2011), на територия от около 603 000 кв. км.

 

Тя има седем външни граници: с Беларус, на север, с Полша и Словакия — на запад, с Унгария, Румъния и Молдова, на юг, както и обширен излаз на Черно море.

 

Украйна има огромно стратегическо значение за Русия.

 

При евентуалното планиране на атака срещу Русия обаче, тя има не по-малко значение и за НАТО.

Териториалната еволюция на Украйна

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;