Плакат и кадър от филма «Приказки от Балканите», както и сценаристът Влади Киров и режисьорът Михаил Мелтев (горе вдясно)

След повече от сто години Балканските войни от 1912-13 г. все още са жива история за хората в тази част на Европа. Преживяванията на деди и прадеди като личен спомен, семейно предание или приказка се предават от поколение на поколение и така историята живее и до днес. По онова време четири малки държави — България, Гърция, Сърбия и Черна гора, обединени, правят невъзможното — побеждават огромната Османска империя, но завършват с война помежду си. Така клеймото на наследствени омрази и вражди бележи живота на поколения наред.

 

Повод за предавнето е филмовата фабула в документлания филм «Приказки от Балканите». Група потомци на бежанци (от ужасите на войните) посещават родните места на дедите си. Разговорът в студиото продължава това пътешествие в миналото. Проследява хроника на зараждането, възхода и краха на българския национален идеал. Това е история без патос и победни маршове, без митове и носталгия, без жажда за мъст; войната като болка, оставила дълбоки следи в националния ни характер и в балканската съдба.
За първи път български документален филм се опитва обективно да проследи възникването, борбата и крушението на националния ни идеал, да извади различните гледни точни към възхода и падението на Царство България по време на двете войни на Балканите. Благодарение на режисьора Михаил Мелтев и сценариста Влади Киров, които ще споделят в студиото същността на своя киноразказ, слушателите ще получат ясен и точен отговор за причините, довели родината ни до национална катастрофа. Безценното е, че авторите не се страхуват да посочат и „нашите“ грехове и грешки, което много рядко се среща в историческия анализ на военните събития на Балканите. В разговора ще участва и историкът проф. Стоян Райчевски.
Прожекция на филма «Приказки от Балканите» ще има на 3 март,  от 18.00 часа в Дома на киното.

БНР

Тагове: ; ; ; ; ;