Новите съюзници

 

САЩ са готови да търсят нови съюзници и да установяват нови партньорски взаимоотношения в сферата на общите интереси, заяви Тръмп.

 

«Америка е готова да намери нови приятели, да установи нови партньорски отношения там, където общите ни интереси съвпадат», — каза Тръмп пред Сената и Палатата на представителите на Конгреса на САЩ в речта си, очертаваща основните насоки в неговата вътрешна и външна политика.

 

Според думите на държавния глава, САЩ са в най-добро положение, когато «конфликтите са по-малко, а не повече».

 

 

«Ние искаме хармония и стабилност, а не войни и конфликти. Искаме мир там, където мирът може да бъде постигнат»- продължи Тръмп.

 

 

Той посочи, че «днес Америка е приятел и с бившите си врагове».

 

«Някои от нашите най-близки съюзници преди десетилетия воюваха на другата страна на барикадата по време на световните войни. Историята трябва да ни всели вяра в това, че по-добър свят е възможен»,  отбеляза американският лидер.

 

Отношението към Израел

 

 

Тръмп подчерта, че неговата администрация поддържа нерушими отношения с Израел.

 

Той припомни, че Вашингтон в началото на февруари е разширил своите санкции спрямо Иран, включени са още няколко  десетки физически и юридически лица. Става дума за хора и организации, които се намират извън пределите на Иран.

 

«Въведох нови санкции също по отношение на институции и физически лица, които поддържат балистическата ракетна програма на Иран. Отново потвърдих нашия нерушим алианс с държавата Израел»,  каза стопанинът на Белия дом.

 

 

 

Военните разходи

 

Тръмп има намерение да прекрати политиката на орязване на военния бюджет, разходите за отбрана трябва да се увеличат.

 

«Ще предложа в Конгреса бюджет, който ще възстанови ВС. За да може Америка да остане в безопасност, ние трябва да предоставим на нашите мъже и жени от ВС на САЩ средства, които са им необходими, за да предотвратят войната, а ако се наложи — да се сражават за победа», — добави президентът, отбелязвайки, че в момента страната се сблъсква със сериозни предизвикателства.

 

В новия военен бюджет са предвидени повече средства за обезпечаване на американските ветерани, увери Тръмп.

 

 

«Преструктуриране» на страната

Тръмп увери, че ще призове законодателите да приемат законопроект, който предполага насочването на инвестиции в рамките на $1 трлн за инфраструктурата на страната.

 

«За да се стартира «преструктурирането» на страната ще помоля Конгреса да одобри законодателни мерки, които предполагат инвестиции в рамките на $1 трлн за инфраструктурата на САЩ. Това ще бъдат както държавни, така и частни средства, което ще позволи създаването на милиони работни места», — каза Тръмп.

 

Той отбеляза, че «преструктурирането» ще се базира на два принципа: «да се купува американското» и «да се наемат американци».

 

Рестартиране двигателя на икономиката

 

 

Тръмп заяви за намерението си да рестартира двигателя на икономиката на страната, за да се създадат условия за извършване на бизнес вътре в държавата.

 

«За да постигнем целите си в родината и зад граница, ние трябва да рестартираме двигателя на американската икономика, за да могат компаниите по-лесно да извършват бизнес в САЩ и да им бъде по-трудно да правят това в други страни», каза Тръмп.

 

Според него, след влизането в сила на Споразумението за североамериканската зона за свободна търговия (НАФТА) САЩ са изгубили над една четвърт от работните места в производството, 60 хиляди заводи са били закрити след влизането на Китай в Световната търговска организация през 2001 г.

 

Тръмп констатира също, че търговският дефицит на САЩ за миналата година е бил «почти $ 800 млрд».

 

«Моят икономически екип разработва историческа данъчна реформа, която ще понижи данъците за нашите компании, за да могат те да се конкурират с когото поискат и да процъфтяват където поискат», — съобщи държавният глава, добавяйки, че бизнесът в САЩ в момента се сблъсква с най-високи данъци.

 

«В същото време ще намаля данъците за средната класа», — добави той.

 

 

Нивото на престъпност

 

Според Тръмп, престъпността в страната е на неприемливо за американското общество ниво.

 

По-рано президентът на САЩ в интервю за АВС заяви, че ситуацията в Чикаго, където се наблюдава високо ниво на престъпност, е сравнима с това, което се случва в Афганистан. Според данните от ФБР на САЩ, в Чикаго за миналата година е регистриран най-голям брой стрелби и убийства в сравнение с другите американски  градове, при това нивото на разкриваемост на престъпленията там е достатъчно ниско.

 

По данни на  The New York Times, за изминалата година в Чикаго са регистрирани 3.5 хиляди случаи на стрелба, в резултат на които са загинали над 750 човека. Това е  58 % повече от 2015 г. и е най-лошият резултат от 1997 г.

 

Помощ за тези, «които са били игнорирани от СМИ»

 

Тръмп призова за сътрудничество и подкрепа на служителите в правоохранителните органи от страна на държавните власти.

 

«Всяко дете в Америка трябва да има възможност да расте в безопасност, да ходи в прекрасно училище, да получава високоплатена работа. Но, за да построим това бъдеще, ние трябва да работим заедно с мъжете и жените от правоохранителните органи, а не срещу тях. Трябва да създадем мостове за сътрудничество и доверие, а не да вбиваме клинове на раздори», каза Тръмп, призовавайки към подкрепа за тези структури.

 

Президентът заяви за необходимостта от подкрепа за тези, които са станали жертва на престъпления. За целта в структурата на министерството на националната сигурност ще бъде създаден специален отдел за помощ «на тези, които са били игнорирани от СМИ».

 

Борбата с ИГ

 

В текста на документа се казва, че САЩ имат намерение да си взаимодействат със задгранични съюзници, в това число от мюсюлманския свят, за да се нанесе поражение на терористичната групировка «Ислямска държава».

 

«Както обещах, дадох разпореждане на министерството на отбраната да разработи план за унищожаването на ИД. Това са извършващи беззакония диваци, които убиват мюсюлмани и християни, мъже, жени и деца от всички вероизповедания», се отбелязва в документа, разпространен от пресслужбата на Белия дом.

 

«Ще работим с нашите съюзници, включително с приятелите и съюзниците от мюсюлманския свят, за да ликвидираме този злокобен враг за нашата планета», — посочва Тръмп.

 

 

«Историческа» данъчна реформа

 

Новото американско правителство планира да осъществи данъчна реформа, се казва в речта на Тръмп .

 

«Моят икономически екип разработва историческа данъчна реформа, която ще занижи данъците на американските компании, за да могат те да бъдат конкурентни и да процъфтяват», се отбелязва в откъсите от речта на Тръмп, разпространени от пресслужбата на Белия дом.

 

Според американския лидер, икономическият екип в неговата администрация «ще предостави огромни данъчни облекчения за средната класа».

News Front

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;