«Обозреватель»/Украински депутат: «Крим е на САЩ»

Дата на публикуване: 02 03 2017, 05:23


Украинският депутат Андрей Артьоменко заяви, че за територията на Крим могат да претендират САЩ. Както пише «Обозреватель», територията на полуострова е била обезпечена от кредит, получен през 1920 година от Съветска Русия от САЩ, а кредитът така и не е бил погасен — и американската страна разполагала с тези документи.
«Крым — это США»: депутат Рады рассказал, кому должен принадлежать полуостров
В САЩ има документи, според които над територията на Крим може да претендира Вашингтон. Както пише изданието, това е заявил украинският депутат Андрей Артьомеко на брифинг в Киев.
Според него, територията на полуострова е била обезпечена от кредит, получен през 1920 година от Съветска Русия от САЩ, а кредитът така и не е бил погасен.
«През 1920 г. Русия е получила кредит в размер на 50 милиона долара от правителството на САЩ. Гаранция за този кредит е била територията на Крим. Според договора полуостровът трябвало да премине към САЩ, ако не бъде погасен този кредит и не бъдат изплатени лихвите.
През 1954 г. настъпи времето за погасяване на получената сума. Имало е проект под името «Нова Калифорния». Приятели, ако някой не знае, «Нова Калифорния» — това е територията на Крим. Убеден съм, че Крим е бил предаден на Украйна, за да се запази тази територия за СССР. Убеден съм, Крим е бил предаден на Украйна в статуса си на автономна република именно, за да се избегне плащането на кредита», — заяви Артньоменко.
News Front
 

Тагове: ; ; ; ; ; ;

Добавить комментарий