Недоброжелателите на Русия в Конгреса на САЩ се опитват да организират икономическа блокада чрез законопроекта, който няма да позволи на президента на САЩ Доналд Тръмп да облекчи санкциите срещу Москва, това заяви заместник министърът на външните работи на Русия Сергей Рябков.

Здание министерства иностранных дел РФ. Архивное фото

«Нашите недоброжелатели в конгреса с всички сили се стараят за стъпчат всяко наличие на позитивни отношения между Русия и САЩ. През януари тази година те внесоха законопроект, според който санкциите, въведени от Обама, не могат да бъдат отменени от Тръмп.

 

Нещо повече предлага се санкциите да бъдат разширени и ожесточени, дори се опитват с шантаж да заставят трети страни да узаконят същото. Т.е. предвижда се да се организира своеобразна икономическа блокада на Русия», — каза Рябков в Държавната дума на Русия.

 

Според него, «на този етап тази схема се подготвя в конгреса».

 

«Не бива да изключваме факта, че този закон може да бъде приет. Защото, отчитайки доминиращите в Капиталия антируски настроения, американските законодатели по принцип, както е повече от видно, са способни да прескочат хипотетичното президентско вето», добави заместник външният министър на Русия.

 

Той отбеляза, че във ведомството «ситуацията не се драматизира», защото всички разбират, че Тръмп и неговият екип се нуждаят от време, за да уточнят параметрите на бъдещата си политика.

 

«Но всички сигнали, идващи от Вашингтон, много внимателно се анализират, фиксират и отчитат от Русия. Ще съдим единствено и само по делата», — каза заместник външният министър.

News Front

 

 

Тагове: ; ; ; ; ;