Главният стратег на Белия дом и съветник на президента на САЩ Доналд Тръмп Стив Бенън получи писмо от лидерите на черногорския Демократичен фронт Милан Кнежевич и Андрий Мандич, съобщи Wall Street Journal.

 

В посланието се съдържат доводи по отношение на: защо Черна гора не е готова да влезе в НАТО.

 

Копие от документа са получили сенаторите Ранд Пол и Майк Ли, а също конгресменът Дени Рохрабакер.

 

По данни на СМИ, в писмото има аналитичен материал на черногорския историк Александър Ракович. Той твърди, че Черна гора не е изпълнила нито едно от условията за влизане в алианса.

 

«Черна гора не може да обезпечи собствената си сигурност, не може да пребори корупцията, в пресата постоянно излизат материали за организираната престъпност в страната, включително и материали в американските СМИ», — пише авторът.

 

 

Според изследването на такива организации, като Freedom House, Amnesty International, както и на база годишния отчет на Държавния департамент на САЩ от 2015 г. Черна гора е определена като авторитарна страна със силна криминогенна обстановка, като държава, в която се нарушават свободата на словото и печата.

 
Цитират се данни за това, че властите в Черна гора си сътрудничат с ислямските терористи: през пристанището Бар в Либия, а оттам в други арабски страни нелегално се изпращат тонове цигари.

 

Независимо от всичко това, през май миналата година в Брюксел бе подписан договор за асоцииране с Черна гора, който в момента се ратифицира от парламентите на страните-участнички в НАТО.

 

В писмото се цитират данни от допитването, според което само 35 % от гражданите на малката балканска страна са за влизането във военния блок.

News Front

Тагове: ; ;