Кандидатът за поста директор на националното разузнаване на САЩ Дан Коатс по време на слушанията в Конгреса, провеждани по повод неговото назначение, изрази дълбоката си тревога от политика на Русия.

 

В своето изказване той изброи поредица от призиви, с които в момента се сблъскват САЩ. Списъкът му не се различаваше от този, към който се придържаха представителите на предишната американска администрация.

 

Най-напред Коатс отбеляза «ръста на киберзаплахите».

 

«Искам да отбележа опасността от радикалния ислямски тероризъм, който продължава да бъде значителна заплаха за САЩ и съюзниците ни зад граница», продължи той.

 

Освен това, според Коатс, Китай «продължава своята активност в региона», става дума за териториалните претенции в Източно и Южно-Китайско морета. Той е убеден, че САЩ дълго време ще се сблъскват с този проблем.

 

Едва след това кандидатът за поста ръководител на националното разузнаване на САЩ спомена Русия. Според него, «напористостта на Москва по отношение на глобалните въпроси, е това, което той забелязвал «с дълбоко безпокойство».

 

«Това е нещото, на което ние трябва да реагираме с широко отворени очи и здрав градус на скептицизъм», — каза Коатс.

 

В речта си той посочи също провокациите от страна на КНДР, проблемът Иран, конфликтите в Сирия, Афганистан и «в други горещи точки».

 

«Считам, че това трябва да се разследва, на това трябва да се реагира», — каза той, отговаряйки на въпроси на члена на сенатския комитет по разузнаването Рон Уайдън, който се поинтересува, планира ли Коатс да продължи текущите или ще започне нови инициативи по проблемите.

 

Коатс от своя страна отбеляза, че не е виждал засекретената версия на доклада за приписваните на Русия опити за намеса в американските избори.

 

«Но да, считам, че това е проблем», — добави той.

News Front

 

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;