CNN: Руският посланик в САЩ е шпионин, срещал се е с новия главен прокурор на САЩ

 

Главният прокурор на САЩ Джеф Сешънс, който е прясно назначен от президента Доналд Тръмп, е скрил, че се е срещал два пъти с руския посланик Сергей Кисляк по време на предизборната кампания на Доналд Тръмп, предаде американския телевизионен канал.

Американското разузнаване счита, че посланикът на Москва е един от най-добрите руски шпиони във Вашингтон, предаде CNN, цитирайки настоящи и екс- служители на разузнаването в САЩ.

По-рано вестник „Вашингтън поуст” информира, че през 2016 сенатор Сешънс два пъти се е срещал с настоящия посланик на Русия Сергей  Кисляк.

Горното е потвърдено от спикера на Сешънс който заяви, че срещи между двамата действително е имало, но говорителят на Сешънс отрече връзката им с изборите за президент.

„Не съм се срещал с представители на Русия, за да обсъждам въпроси, свързани с кампанията. Нямам представа за какво се отнася това обвинение. То е фалшиво”, заяви Сешънс.

 

Бившият сенатор на щата Алабама (Сешънс) явно не е бил искрен по време на изслушването си под клетва в Сената през януари, когато беше одобрена кандидатурата му за поста главен прокурор. Тогава той категорично отрече да е общувал с представители на Русия и членове на предизборния щаб на Тръмп. По онова време той заяви, че не е осъществявал никакъв контакт с руснаци.

От Министерството на правосъдието на САЩ потвърдиха за срещите, но допълниха, че Сешънс е провел комуникация в качеството си на  сенатор от Комисията за въоръжение.

Белия дом коментираха, че „това е най-новата атаката срещу администрацията на Тръмп от поддръжници на Демократите”.

 

Според CNN, „потенциалната близост на Кисляк с руското разузнаване” е една от причините за оставката на Майкъл Флин, който доскоро бе съветник на Тръмп за националната сигурност.

Флин също бе заподозрян и дори уличен, че се е срещал с руския посланик.

Флин и говорителят на президента на САЩ Доналд Тръмп отричат по време на срещите да е обсъждано премахване на санкциите срещу Русия.

Кремъл потвърди за разговорите с Кисляк, но посочи, че трактовката на случката е напълно неправилна.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ;