Секретарят на Съвета за национална сигурност и отбрана на Украйна Александър Турчинов апелира за радикална борба с инакомислещите вътре в страната, той намекна на това, което се случи в Чили след идването на власт на военната хунта начело с Аугусто Пиночет.

 

«Знаете ли, с огромно удоволствие бих натикал всички тях в един стадион и бих го затворил за ремонт за 20 години… «, — заяви той, отговаряйки на въпроса на изданието Censor.net (обявено от РФ за екстремистко) относно следното: как вижда бъдещето за «сепаратистите».

 

 

«Никой няма да избяга от възмездието, ще дойде време и те ще отговарят за всичко», — добави Турчинов, но веднага вметна, че Украйна «се опитва да построи правова държава».

 

 

Турчинов повтори неотдавнашните думи на представителя на министерството на отбраната на страната, който фактически призна, че Киев води настъпателни действия в Донбас.

 

«Ние не стоим на едно място, движим се метър след метър, освобождавайки нашата земя», — каза Турчинов.

 

Според него, на въоръжените сили на Украйна «им стига само един месец, за да могат напълно да изчистят територията на Донбас».

 

Макар, както признава Турчинов, в случай на широкомащабно настъпление Украйна може да изгуби подкрепата на Запада.

 

 

Александър Турчинов е един от главните идеолози на Евромайдана през ноември 2013 г. и активен участник в последващия през февруари 2014 г. държавен преврат.

 

Именно той изпълняваше длъжността президент след силовото отстраняване от власт на Виктор Янукович, а през април 2014 г. подписа указ за началото на силовата операция в Донбас.

 

Всъщност, тогавашното временно управление на страната можеше  спокойно да бъде определено като «правителство на олигарсите узурпатори».

 

Както е известно, временно изпълняващият длъжността президент на страната във времето след Майдана Александър Турчинов е пастор от Баптистката църква в Киев, а за временно изпълняващ длъжността премиер бе назначен Арсений «Яц» Яценюк — украински банкер от еврейски произход, предварително посочен от Виктория Нюланд като фаворит на САЩ.

 

На свой ред Турчинов и Яценюк моментално назначиха неколцина олигарси за губернатори в ключовите райони на страната.

 

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;