Страните от НАТО следва да изработят с Русия нови договорености за сигурността в Европа, включително предоставяне на «постоянен неутралитет» на такива страни като Украйна, Беларус, Молдова, Грузия и редица други. Такова мнение изрази в неделя на страниците на вестник The Wall Street Journal старши експертът от вашингтонския Институт Брукингс Майкъл ОХенлън.

 

Според него, «може да се занижи рискът от съперничество и възникване на война, ако страните се заемат с въпроса за разширяването на НАТО, което, от гледна точка на Русия, е «фундаменталната причина за проблемите».

 

Експертът подчертава, че страните от Запада «никога няма да изоставят демократичните си приятели, такива като Украйна и Грузия», но са възможни по-ефективни начини за оказване на помощ за тях.

 

 

«За страните от Запада дойде време да се опитат по пътя на преговорите да изработят нови споразумения в сферата на сигурността за неутралните страни в Източна Европа.

 

Основа за такава концепция би бил постоянният неутралитет що се касае за формалното членство в организации, създадени за взаимна отбрана.

 

Страните, за които става дума образуват дъгата от северна Европа до юга — това са Финландия и Швеция, Украйна, Молдова и Беларус, Грузия, Армения и Азербайджан, Кипър плюс Сърбия и вероятно други балкански държави.

 

В рамките на НАТО следва да започнат преговори, а след това в тях да се включат неутралните страни, след което формалните преговори да започнат с Русия», пише експертът.

 

Новата архитектура на сигурност, според американския експерт, трябва да включва задължения на Русия и НАТО по обезпечаване сигурността на Украйна, Грузия, Молдова и другите страни в региона.

 

Както признава авторът на статията, в Русия разглеждат НАТО «като оскърбление — като психологическа и политическа лъжа на бившия враг, който се е придвижил точно до границите й».

 

Както счита ОХанлън, «опитът да се проведат преговори трябва да бъде предприет», защото «само такава крупна и смела идея може да даде на президента на САЩ Доналд Тръмп реален шанс да оправи американо-руските отношения».

 

News Front

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;